POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN
4v

Syrianska degraderat till division 2 - ordföranden kritiserar beslutet: ”Fult spel”

Foto: Bildbyrån.

Svenska fotbollförbundet disciplinnämnd har beslutat att degradera Syrianska till division 2.
Klubbens ordförande är besviken på beslutet.
- Det var lite fult spel av Tobias Tibell, säger Iso Gursac.
- Det har skötts i enlighet med regelverket, svarar SvFF:s förbundsjurist Tobias Tibell, som anmälde föreningen till disciplinnämnden.

Under onsdagen meddelade Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd att Syrianska degraderas till division 2. Klubben, som förra året åkte ur superettan, har skulder på över två prisbasbelopp till SvFF, vilket enligt förbundets tävlingsregler gör det möjligt att degradera en klubb en division i seriesystemet. Syrianska har även dömts till att inte få värva några nya spelare innan skulden till SvFF är betalad.

Enligt disciplinnämndens beslut har Syrianska skulder till förbundet på totalt 116 470 kronor. Summan består av obetalda skulder för domarkostnadsfördelning (91 470 kronor) samt obetalda böter till disciplinnämnden (25 000 kronor).

Beslutet om degraderingen har mottagits med förvåning i Syrianska.

- Vi hade två tävlingsärenden som vi hade begärt anstånd med att yttra oss. Tydligen har de tagit bara den ena ärendet. Men de har väl gått vidare och vi har missat det. Det blev lite fel i kommunikationen, men vi ska naturligtvis överklaga det, säger Syrianskas ordförande Iso Gursac till Fotbollskanalen.

Den stora summan som ligger till grund för beslutet är den domarkostnadsfördelning som beslutas om varje år. SvFF räknar då ut resekostnaderna för domarna i en serie och jämkar ut kostnaderna mellan lagen för att alla lag ska betala samma summa för domarnas resor.

- Vissa föreningar får tillbaka pengar och vissa föreningar behöver betala in en stor summa pengar, vilket i det här fallet i runda slängar är 100 000 kronor. Och det får man säga, i januari är det ont om likvida medel i föreningar och även i hushållen skulle jag säga. Det är den fattigaste månaden på året, säger Ivo Gursac.

Har ni ekonomiska muskler för att betala de skulderna som ni har?
- Arbetsgivaravgiften är betalad till största delen. Nästan 80 procent av dem är betalade. Det som är lite... man kanske inte ska uttala sig här, men böterna är under ett halvt prisbasbelopp. De skulle ju betalats förstås men egentligen är det under ett halvt basbelopp. Den andra summan som är större är utjämningsystem till domare som skulle betalas den 10 januari. Och vi fick skrivelsen skickade (till oss) innan vi ens hade fått första påminnelsen för den första utjämkningen. Det är en stor summa som är på 100 000 kronor som skulle betalas den 10 januari. Det hade vi inte likvida medel för då, så att det var lite… Sedan har förbundets jurist Tobias Tibell tagit den vidare (till disciplinnämnden) och sett till att det blir större än två prisbasbelopp och att det ser värre ut än vad det är. Men han gick vidare innan vi ens fick första påminnelsen vilket är väldigt beklagligt. Men vi får kolla hur vi ska göra, vi har ett styrelsebeslut i kväll och vi kommer att se hur vi ska göra. Det var lite fult spel, får man säga, av Tobias Tibell.

Du tycker att det är dåligt hanterat av Tobias Tibell?
- Lite fult ska jag väl säga. Det är lite svårt att förklara på telefon men han skulle gå med det första ärendet till disciplinnämnden i slutet av december. Sedan sökte han anstånd med att komplettera det till 10 januari och han gick inte vidare 10 januari utan han väntade till 12, 13,14 någon gång att skicka in den här ansökan den 15 för att det komplettera det andra ärendet. Så det är lite så, jag är inte helt hundra insatt så vi får kolla vad vi ska göra.

Tobias Tibell själv slår ifrån sig de orden från Gursac.

- Okej, där ser man. Jag kan bara konstatera att delar av de här skulderna som ligger till grund för det här förföll till betalning tidigt i oktober 2019. Därefter har vi vid sammanlagt fyra tillfällen påmint Syrianska om att de ska betala de här skulderna men någon betalning har inte skett. Sedan är tävlingsreglerna utformade på det sättet att om man har man skulder av den här karaktärerna, till den här storleken, då står det tydligt i regelverket att degradering är en konsekvens man riskerar. Det är utifrån regelverkets utformning som den här anmälan är inlämnad och sedan har disciplinnämnden prövat det här i sedvanlig ordning och kommit fram till det här beslutet, säger förbundsjuristen till Fotbollskanalen.

Går det att säga någon om hur snabbt det här har hanterats?
- Det har skötts i enlighet med regelverket och ett beslut av den här karaktären, det riskerar att få påverkan på andra föreningar också. Därför finns det anledningar att hantera det här så skyndsamt som möjligt för att få tid att skapa förutsättningar för säsongen 2020 för alla som blir berörda av det här.

Gursac menar att beslutet är ett väldigt hårt slag för föreningen.

- Det är inte sportsligt, så att säga. Men jag ska inte säga mycket mer än så här nu. Det är inte så stora summor vi pratar. Om vi ska jämföra oss med Östersunds fall, som är mycket grövre, så är inte straffet i proportion till värdet av pengarna som vi pratar om. I Östersunds var det mycket, mycket grövre och större problem än vad det har varit i Syrianskas fall. Siffermässigt är den hundra gånger större än vad det är i Syrianska. Jag kan inte uttala mig mer än så, säger ordföranden.

Vad har föreningen själv för ansvar i det här?
- Föreningen har alltid ansvar att betala skulderna. Men det är ganska vanligt att man har problem med ekonomin. Vi är inte den första föreningen som har det men vi anpassar oss till det. Det är inte lätt att åka ut från en serie och kunna anpassas sig till den nya kostymen. Det är alltid svårt att göra, så vi får hur man ska göra.

Förutom dagens beslut finns det även ett annat ärende för Syrianska hos disciplinnämnden. Det ärendet handlar om de obetalde arbetsgivaravgifter som Gursac menar klubben till största del har betalat av.

- Det finns ett separat ärende som är anmält till disciplinnämnden och det är jag står anmälande part. Sen är det också utifrån samma bestämmelser i hur våra tävlingsregler är utformade. Det är bakgrunden till att en anmälan är inlämnad. Men det ärendet är inte prövat, menar Tobias Tibell.

Beslutet kan överklagas till Riksidrottsnämnden, något som måste ske innan den 6 februari.

Publicerad 2020-01-23 kl 17:51
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå