Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
1v

Tankovic om genombrottet i Premier League: "Kunde inte hantera det"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

DOHA. Muamer Tankovic slog igenom med dunder och brak.
Men efter debut i landslag och Premier League gick det snabbt tyngre.
- Det var mycket och det gjorde mig förvirrad. Jag kunde inte riktigt hantera det, säger han till Fotbollskanalen.

För fem år sedan slog Muamer Tankovic igenom när han dels debuterade i A-landslaget, dels visade framfötterna i Premier League. Men landskampen mot Turkiet blev hans enda. Trots lovord från dåvarande förbundskapten Erik Hamrén blev ”Mujo” aldrig mer uttagen, och han flyttade ifrån Premier League-laget Fulham till holländska AZ.

Där gick det tyngre och tyngre och till slut hade Tankovic svårt att få regelbunden speltid. När han i U21-EM 2017 skulle visa alla vad han gick för så hamnade han något oväntat utanför startelvan och fick bara nöja sig med tre inhopp.

Kort efter U21-turneringen valde Tankovic att lämna AZ och skrev på ett kontrakt med Hammarby. Allt eftersom gick det bättre och bättre och med bra prestationer så kom självförtroendet tillbaka. Den här säsongen var han given i laget och var en av anledningarna till Bajens lyft, och gjorde sju mål och fyra assist – något som nu har tagit honom till landslaget som är på plats i Qatar för att möta Island och Finland.

- Det betyder mycket att vara här. Jag känner att jag gjorde en bra säsong. Jag känner att jag kan göra mer men jag gjorde ändå en hyfsat bra säsong. Så att komma med i landslaget är ett plus i kanten. Självförtroendet höjs ännu mer, säger Tankovic till Fotbollskanalen.

För Tankovic var det nyttigt att vända hem till Sverige och starta om. 23-åringen menar att det var svårt för honom med all uppmärksamhet som blev när han slog igenom för fem år sedan, och att nu har blivit klokare.

- Ja det tycker jag. Det är klart att man har mognat. Det har med ålder att göra också. Förut var man yngre, nu är man äldre och har lärt sig mer av folk, man ser hur folk beter sig och hur man själv vill bete sig, säger han.

Har du blivit mer mogen på planen också?
- Jag hade tappat det här med att vilja ha bollen och njuta, det hade jag tappat när jag kom till Hammarby. Men sedan tog det mig en halv säsong för att komma tillbaka till den gamla ”Mujo”. Det är mycket bättre nu. Vi spelar en mycket roligare fotboll som passar mig mer, säger han.

Vad gjorde att du hittade tillbaka till glädjen?
- Man har jobbat på det. Det är inget som händer över en natt. Man har jobbat på det, man har tränat på det och speciellt nu när tränaren Stefan Billborn har ändrat systemet på hur vi spelar. Det är stor skillnad. När vi spelade med Jakob Michelsen så var det mycket försvarspel och mittfält med fem spelare, och det var lite huller om buller. Det är offensivare tänk nu och vi är offensivare spelare, det är friare ytor för att göra det som vi vill göra. Det passade mig perfekt och det har gjort att mitt självförtroende har höjts.  

Hur är Stefan Billborn?
- Helt fantastisk. Han är jättebra. Han har betytt jättemycket för mig. Men inte bara Stefan utan hela ledarstaben har betytt mycket.  

- Jag ska inte säga att Stefan har anpassat fotbollen för mig, men han har anpassat fotbollen för oss offensiva spelare och han har fått ett offensivare tänk hos oss alla. Inte bara på mig utan på försvararna också. Så det har varit en stor betydelse för mig. 

I somras sa Hammarbys fystränare Jimmy Lidberg att han hade varit tvungen att ta ett snack med Muamer Tankovic för att han slarvat för mycket, att han hade fuskat på träningar och inte varit tillräckligt seriös med kosten utan ätit för mycket kebab. 

- Men jag älskar fortfarande kebab. Jag säger inte att jag käkar mycket kebab men det är klart att man käkar kebab någon gång, men man måste ju veta när man ska käka det. Man kan inte käka det dagen innan match och varje dag, men någon gång går det bra att unna sig. Det är inget fel på det, säger Tankovic.

Har du ändrat mycket på rutiner utanför med återhämtning och sådant?
- Ja, 100 procent. Jag har aldrig varit så här slimfit inför en försäsong. Jag har tagit det här jätteseriöst. 

Hur var det innan?
- Innan så kunde man slarva lite. Man levde lite för mycket på sin talang. Man var bra, en talang och tänkte att det kommer att ordna sig. Men det är inte så. Det är många duktiga spelare ute i världen och det gäller att inte slarva.

Har du tidigare känt en längtan bort?
- Hundra procent är det så. Jag kommer ihåg när jag skrev på för AZ. Det första jag gjorde direkt efter att jag hade skrivit på var en intervju där jag sa att jag skulle lämna, vara där i två år och lämna. Men jag hade precis skrivit på ett femårskontrakt. Alltså vad är det för snack? Det var det sjukaste. 

- Men nu är jag i Hammarby och jag trivs jättebra där. Jag ser var jag är just nu. Jag kollar inte var jag kommer att vara om två, tre, fyra, fem år. Jag är i Hammarby. Jag trivs jättebra och kommer att göra allt för klubben. Men det är klart att får ha drömmar om att gå utomlands. Man ska vilja kämpa sig vidare. Men man ska veta sin reality, att man är här och nu och det är här som vi ska prestera

Att du var så tidigare – har det med att göra att det blev sådan uppmärksamhet kring dig när du slog igenom med spel i Premier League och uttagen i Erik Hamréns landslag borta mot Turkiet?
- Jag var ung då. Jag visste inte ens själv vad jag ville. Det var mycket snack. Man hade spelat i Premier League och i landslaget. Sedan från ingenstans skrev jag på för AZ. Det var mycket och det gjorde mig förvirrad. Jag kunde inte riktigt hantera det. Som en ung spelare är det jävligt svårt att kunna hantera sådana saker. Så är det bara.

Publicerad 2019-01-05 kl 13:48
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons