Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
10å

Tävlingsinstinkt även i återhämtningen

Vinnarskallar till varje pris - även dagen efter urladdningen mot Grekland.
Landslagets återhämtningsdag går inte alltid i återhämtningens tecken.
De som inte fick spela mot grekerna har en "vanlig" fotbollsträning med hyfsat hög belastning, medan startelvan har återhämtningsträning i gymmet och poolen på hotellet i Lugano.

Fysiologen Paul Balsom vet hur det blir när han försöker göra tiden i bassängen lite rolig, mitt bland alla moment som ska öka cirkulationen och stretcha ömma muskler.
Med en massa vinnarskallar i laget är det svårt att genomföra de avslutande övningarna av tävlingskaraktär, hur oskyldiga övningarna än må vara.

-Det är en mentalitet som nästan är sjuklig. Man står där och försöker genomföra en enkel stafett, men då de hittar på allt möjligt. Det är positivt, men ändå lite jobbigt, säger Balsom till TT.

Det finns även risk för att de - omedvetet - fuskar med drickandet, så även där övervakas de.

-Det är kort mellan matcherna, så att de fyller på med vätska är otroligt viktigt. Eventuellt tar vi urinprov på dem, det har vi inte gjort förut. Det är otroligt viktigt att de dricker tillräckligt. Kosten och sömnen är också jätteviktiga, det går inte att fuska med sådant, säger han.

TT: Vissa friidrottare använder sig av isbad, är det inget för er?

-Vi har isbad, Henke Larsson vill oftast isbada. Och Petter Hansson var i isbadet efter matchen mot Ukraina. Men vi tvingar inte någon att bada, för de som inte vill hoppa ner i ett isbad producerar stresshormoner som har en negativ effekt på återhämtningen.
I stället är landslagets "A och O" att anpassa återhämtningen till de enskilda spelarna. Någon kanske vill sova, en annan ha massage.
Och att ha alltför strikta regler - som exempelvis engelska landslaget som inte får äta glass - ser landslagsfysiologen bara som befängt.

-Marcus Allbäck sa en gång till mig att "nu är jag över 30, nu kan jag min egen kropp". Och om exempelvis Rami Shaaban dricker mycket kaffe, då har jag inget behov av att ha regler mot det. Vi försöker individualisera så långt som möjligt. Det handlar egentligen bara om att spelarna ska må så bra som möjligt.

Publicerad 2008-06-11 kl 11:44
Annons
Annons
Annons