Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Tidigare Blåvitt-stjärnor överraskade av klubbens fall: ”Trodde man hade bättre koll”

Foto: Bildbyrån.

Blåvitt slutade tia efter att ha sparkat Jörgen Lennartsson och ordföranden Frank Andersson kliver av i vår.
Tidigare Blåvitt-stjärnor är överraskade över klubbens fall.
- Klart att man är besviken, säger Marcus Berg till Fotbollskanalen.

Marcus Berg och Gustav Svensson var med och vann SM-guld med IFK Göteborg 2007, även om Berg flyttat till Holland när pokalen hissades. Därefter har det gått tyngre för den klassiska klubben som tvingats sälja Kamratgården och bytt sportchef, klubbdirektör och ordförande många gånger.

Under 2017 tilltog krisen och man sparkade Jörgen Lennartsson men blev inte bättre än tia. Dessutom hoppade ordföranden Frank Andersson av sitt uppdrag efter ständiga protester mot honom, även om han sitter kvar till årsmötet i mars 2018.

- Det är klart att det är jobbigt. Det är mycket som har skett, det är mycket som kommer att ske och behövs. Det behövs en bättre riktlinje och en starkare riktlinje som man kan följa. Det är svårt som spelare när man inte vet riktlinjerna och klubben har för ambitioner, säger Gustav Svensson.

Överraskad över klubbens fria fall?
- Ja, det måste jag säga att jag är. Jag trodde att man hade bättre koll än vad det visade sig att man hade innan man lät det gå så långt.

Även Marcus Berg följer klubbens resultat:

- Klart att man är besviken. Det har varit otroligt mycket upp och ner sista perioden, speciellt utanför plan och det är klart att det påverkar spelartruppen också. Sedan gäller det att som spelare inte bli för påverkad av det. Det kanske spelarna har blivit? Men fortfarande kan man inte gömma sig bakom vad som händer i en klubb. Speciellt utomlands vet man hur mycket som händer och hur mycket trubbel det kan vara. Som trupp gäller det att ändå hålla ihop. Men det har inte blivit resultat och det är tråkigt.

Är det mer spelarnas ansvar än inne i klubben?
- Nej jag ska inte lägga mig i... som jag sa, allt påverkar. Jag vet det själv efter att ha varit i klubbar där det har varit saker vid sidan av som tar mycket energi och det blir funderingar, spelare kan bli osäkra. Allt påverkar och det gäller att det sköts från toppen för där förväntar man sig att spelartruppen ska ge resultat och då gäller det att låta spelarna sköta sitt jobb för att ha bästa förutsättningar och inte ha för mycket skit vid sidan av.

Är det oroande att det går neråt?
- Nej jag tror att det kommer att ändras. Jag tror att klubben kommer att hitta en väg och hitta rätt personer som styr klubben och gör rätt beslut och så tror jag att Blåvitt kommer att komma tillbaka.

Det har höjts röster mot sportchefen Mats Gren, att han har kört fast och att man kanske borde ta in en annan sportchef - hur ser du på det?

- Jag har ingen relation med Mats så. Jag har inte varit involverad i klubben mer än att jag har varit där och hälsat på. Det är klart att jag som alla andra fans läser det som skrivs och som jag sa så tror jag att styrelsen måste hitta rätt folk som måste ta beslut och om han är det det vet jag inte.

Gustav Svensson vill inte lägga skulden på den kritiserade sportchefen Mats Gren.

- Han har fått jobba hårt med de resurser han har, och det är inte alltid lätt för honom med den budget som fanns och många spelare på väg bort och oklart om vem man kan förnya med. Han har väl inte heller fått några riktiga riktlinjer uppifrån.

Är det i styrelserummet det brister?
- Nej, det vet jag inte, jag tror att det brister på många håll om jag ska vara ärlig. Det syns på planen också och sprider sig ner till spelartruppen. Man får försöka ta ett skitår och försäka vända på det.

Talar man med spelare upplever de att klubben inte är enad, att man slåss internt. Hur ser du på det?
- Lite så är det och sedan är det fansen som har väldigt höga krav. Det är inte lätt för en klubb som Blåvitt att bara acceptera att man inte ska ligga topp fyra. För fansen har höga krav och det ska man ha på en klubb som Blåvitt, men det gör det bara svårare för styrelsen, Mats Gren och även spelarna.

- Men det är klart att jag är överraskad att det gått så pass långt.

Tror du det är svårt att hitta en ny ordförande istället för Frank Andersson?
- Nej, det tror jag inte, men det är det att man vill ha rätt person. Det är nog många som är villiga att ta den positionen men man vill ha rätt person. Man vill inte byta fler gånger närmaste tiden.  

Påverkar detta din tanke på att återvända efter tiden i Seattle och spela för Blåvitt?
- Nej, jag tänker inte på det nu. Jag har kontrakt i USA, men jag lider med Blåvitt för jag känner så starkt med dem. Det är klart att jag följer det mycket och snackar mycket med gubbarna hemma.

Publicerad 2017-11-08 kl 14:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons