Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Tidigare landslagsspelarna ovetande: "Grabbig kultur men aldrig hört om något sånt här"

Foto: Bildbyrån.

Gunilla Axén, tidigare på Svenska Fotbollförbundet, vittnade om sexuella trakasserier från spelare i landslaget.
Andreas Isaksson är förvånad.
- Jag blev ledsen när jag läste om det, säger han efter matchen mot Häcken.

Under lördagen berättade tidigare landslagsspelaren Gunilla Axén för Aftonbladet att hon under tiden som utvecklingschef på förbundet blivit utsatt för sexuella trakasserier. Bland annat ska hon ha fått penisbilder skickade till sig från tre tidigare (inte aktiva vid tillfället) landslagsspelare någon gång mellan 2004 och 2005.

- Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, säger Axén till tidningen.

För Fotbollskanalen berättade dåvarande ordföranden på Svenska Fotbollsförbundet, Lars-Åke Lagrell, att han aldrig hört talas om uppgifterna.

Den tidigare landslagsspelaren och nuvarande C More-experten Anders Andersson slutade i det svenska landslaget 2005 och har lite svårt att minnas exakt vem Axén är, men berättar att även han är ovetandes om uppgifterna om trakasserier.

- Det är klart att det finns en grabbig kultur i omklädningsrum där det sagts saker, men jag har aldrig hört talas om något sådant här. Något sånt där grovt har jag aldrig varit med om, säger han till Fotbollskanalen.

Samtidigt fördömmer han det inträffade.

- Hemskt. Det låter inte alls bra det här.

- Grabbigt har det väl varit på förbundet, men inte värre än mycket annat om man ska vara ärlig. Tyvärr har jag inte hört något om trakasserier under tiden jag spelade.

C Mores andra expert med meriter från herrlandslaget Erik Edman - som spelade i Sverige mellan 2001 och 2009 - skriver i ett sms till Fotbollskanalen att han inte hört talas om trakasserierna, men även att han inte känner till Gunilla Axén.

"Jag kommer inte ihåg någon sådan händelse. Jag vet heller inte vem kvinnan är alls. Mig veterligen har hon aldrig medverkat kring någon samling jag varit med på."

Andreas Isaksson, till vardags i allsvenska Djurgården.

- Det kom som en nyhet för mig också. Det känns hemskt om det har hänt, sådant ska inte få förekomma. Jag blev ledsen när jag läste om det.

- Det är klart att jag är överraskad. Väldigt överraskad.

Hur upplevde du kulturen runt landslaget på din tid?
- Den var bra, stämningen var bra. Det var inget speciellt så.

Har du pratat med andra spelare som var med då?
- Med Kim (Källström) har jag snackat. Klart man pratar när det står något sådant.

Nu vill Isaksson se krafttag från SvFF:
- Det gäller att de gör en undersökning nu för att se vad som hänt, det får ju inte förekomma sådana saker.

Damlandslagets Nilla Fischer stöttar Gunilla Axéns beslut att gå ut och berätta om det inträffade. "Tystnadskultur motverkar jämställdhet. Modigt Axén att du lyfter på locket", skriver honom på Twitter.

Förtydligande: Aftonbladet gick under söndagskvällen ut med att det inte rörde sig om spelare som då var aktiva i landslaget 2004-2005. Det ska i stället ha rört sig om spelare som då slutat i landslaget.

Publicerad 2017-10-22 kl 20:58
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons