Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Toivonen: Är inte lika barnslig längre

För Ola Toivonen är det ganska enkelt.
-Vi får inte vara rädda, vi måste våga.
Då går det bra i EM-kvalet mot Holland.

PSV Eindhoven har precis slagit Venlo med 3-0 och gått upp i ligaledning. Med eftersvettens pärlor glänsande i pannan försöker han gå snabbt genom den mixade zonen och ut till bilen på parkeringsplatsen på Philips Stadion.
Han har bråttom, ska hem till flickvännen som han bjudit till Paris.

Det går inte enligt ritningarna. Inte om man heter Toivonen och snart ska spela landskamp i Amsterdam. Han blir snabbt stoppad av både holländska och svenska journalister.
Liksom Ibrahim Afellay, Jeremain Lens och Erik Pieters, lagkompisarna som fått plats i Bert van Marwijks trupp.

Pikar och skämt er emellan?


-Lite kan det väl vara, men nä... inget speciellt. Det hade nog varit skillnad om vi spelat på fredag, nu är det några dagar till matchen.

Andreas Granqvist med flera tycker att Holland är betydligt vassare offensivt än defensivt. Håller du med?


-Absolut. Men de är ett otroligt bra lag ändå och det kommer att bli väldigt svårt för oss.

Vad avgör?

-Försvarsspelet och hur mycket vi vågar, tror jag. Att vi inte är rädda för att vi möter VM-silvermedaljörerna. De saknar några spelare, men ersättarna är rätt så hyfsade. Det finns ingen större utmaning i Europa just nu, bortsett från Spanien då.
-Vi har en bra chans om vi visar rätt attityd, säger Toivonen.


En hel elva

Eredivisie har alltid lockat svenska spelare, just nu är de 14. Men Philips Sport Vereniging sticker ut som den mest benägna att värva svenskt. En full elva är det uppe i sedan Dan Eknér kom till klubben 1958. Kanske inte den mest välbalanserade elvan, men garanterat offensiv.

Eller vad sägs om Eknér, Anders Svensson, Björn Nordqvist, Ralf Edström, Peter Dahlqvist, Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Klas Ingesson, Andreas Isaksson, Ola Toivonen och Marcus Berg?


Varför är svenskar populära i PSV?


-De vet vad de får när de köper svenskar eller skandinaver. Vi behöver inte så lång tid på oss för att anpassa oss. Det är lätt att leva här, ungefär som hemma. Jag tror också att jag hade en fördel när jag kom hit. I Sverige är spelet mer defensivt, men lyckas man som offensiv spelare där blir det lättare här eftersom spelet är mer offensivt.

Blir du påmind av det blågula arvet? Sitter det på något sätt i väggarna?


-Inte nu längre kanske, i början, när jag kom hit, var det lite snack. Jag kan väl säga att det blev en extra press i början.

Hur då?


-De gillar när det kommer svenskar eftersom de vet att flera varit här tidigare och har gjort det bra. Då vill man ju visa det själv.

Kan toppa Ralf


Inte minst för att Toivonen råkar komma från lilla Degerfors, precis som en viss Edström. Det snappade både supportrar och journalister snabbt upp.

När Radiosportens expertkommentator härjade på Philips Stadion på 1970-talet var han stor publikfavorit - men trots alla mål vann han aldrig den interna skytteligan. Det kan Ola Toivonen göra. Han står redan på sju mål efter åtta matcher.

Och på stadigare ben. Bakom den spelmässiga utvecklingen står också en personlig.
-Jag har växt upp, är inte lika barnslig längre. Tar inte en massa onödiga kort på planen som jag kunde göra tidigare.

TT

Publicerad 2010-10-05 kl 14:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons