Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Tränaren överklagar beslutet om fria byten - vittnar om utbrett missnöje: "Ingen tycker det är bra"

Foto: Bildbyrån/Österlens FF.

Det råder upprorsstämning i fotbolls-Sverige.
Det menar division 2-tränaren Mladen Blagojevic som nu tänker överklaga beslutet om att inför fria byten.
- Jag har ringt över 30 föreningar och ingen tycker att detta är bra, säger han till Fotbollskanalen.

På Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte i fredags röstades förslaget om att införa fria byten i division 2 och 3 för herrar samt i division 1 för damer, igenom. Den ursprungliga motionen kom från Hallands FF, idén hade i sin tur kläckts av Onsala BK i division 2, vilket Fotbollskanalen tidigare rapporterat om.

- Vi har fått signaler från föreningar i länet att det begränsade antalet spelare som får bytas in och ut i division två och tre så betyder det att man inte vågar spela med de yngre spelarna. Skulle man ha fria byten så skulle man faktiskt kunna låta alla på bänken få spela. Då kan det vara så att man faktiskt låter de yngre spelarna få chansen mer än vad som är fallet i dag, sa Hallands ordförande Johan Johqvist till Fotbollskanalen då.

Beslutet har dock skapat starka reaktioner hos tränare runtom i fotbolls-Sverige. Stefan Olofsson i Jitex kallade allt för ett ”Kalle Anka-beslut”, och division 3-klubben IFK Tidaholms Magnus Henriksson liknade det vid korpidrott.

Mladen Blagojevic är tränare för Österlen FF. Han är milt uttryckt irriterad över beslutet och de senaste dagarna har han ägnat åt att ringa runt till klubbar i landet.

- Ingen av de klubbar jag ringt hittills, över 30 föreningar i hela landet som jag lyckats nå – inte en enda tycker att detta är ett bra förslag. Alla har skickat mejl till mig med sin ordförandes underskrift där de vill överklaga detta. Då kan ju inte representantskapet tagit ett beslut som representerar vad föreningarna tycker? Det är ju ren fakta, säger han till Fotbollskanalen.

Blagojevic tog därför kontakt med Svenska Fotbollsförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, som föreslog att han skulle överklaga.

”Nu får vi leva med det och jag kan naturligtvis se en del av de problem som du noterar. Om man tycker att det är dåligt är det viktigt att man under året reagerar och då framför detta till distriktet”, skriver Nilsson i ett sms.

Och just en överklagan kommer att landa på Riksidrottsnämndens bord inom de kommande dagarna, bekräftar Österlen-tränaren.

- Vi skriver en överklagan och sedan ska jag ta med alla som skickat in, det kommer jag att bifoga. Jag hoppas att den är på 80-90 sidor så att de får något att göra på RF också.

En av de stora anledningarna till Blagojevic ilska grundar sig i att han menar att spelare och ledare inte fått ta del av informationen innan mötet.

- Det är en motion på fyra fem meningar, utan någon empirisk fakta, utan att någon förening blivit kontaktad, uppringd och tillfrågad: ”Vad tycker ni?” Ingen tränare, spelare, eller för den delen domare har blivit kontaktade, säger han.

- De föreningarna jag pratat med har inte fått det och jag pratade med FC Gute, det finns en division 2-förening i Gotlands FF och de har inte fått reda på det. De läste beslutet på er hemsida.

Förutom sättet informationen skickats ut på menar Blagojevic att det skulle vara förödande för matcherna i de aktuella serierna.

- Jag tror att det ger mer speltid till folk som är otränade i stället då man kan använda, låt säga spelare som är fantastiskt duktiga tekniskt, men som inte orkar 90 minuter. Nu kan man använda dem 20, byta i 10 och sedan 20 igen. Det kan ge speltid till specialister; jag är 1,90 lång, väger 100 kilo och kan nicka, jag kan slänga in mig själv på varje hörna. Möjligtvis, om matchen är avgjord så kanske du slänger in 3-4 stycken 18-åringar sista tio, men är det den speltiden vi vill komma åt?

Claes Ohlsson är ordförande i Skånes Fotbollförbund, det enda distrikt som motsatte sig beslutet. Enligt honom har klubbarna blivit informerade innan mötet, både genom en enkät och inför distriktets representantskap, och att det i stället rör sig om kommunikationsproblem inom föreningarna.

- Vi hade gjort en enkätundersökning till föreningarna i vårt distrikt. Då var det väldigt jämnt, nio som var emot och åtta som var för. Sedan hade vi uppe det på vårt eget representantskap där vi diskuterade det här och där jag uttryckte att styrelsen vill driva det och att vi skulle yrka avslag, därför att vi anser att man inte vet konsekvenserna – och frågan är om det verkligen är utvecklande för våra ungdomar? säger han till Fotbollskanalen.

Du kan ju så klart inte tala för de andra distrikten, men finns det skäl att se över sättet man informerar klubbarna? Att man kanske ringer runt när det är sådana här stora beslut som ska fattas?
- Det är alltid en avvägning naturligtvis. Problemen vi har i olika sammanhang är att när vi kommunicerar så fastnar ibland informationen på vägen. Den går till någon kanslist eller ordförande och sedan kommer den inte vidare. Det är ett problem, generellt. Sedan är det klart et viktig fråga för de berörda föreningarna och det var därför vi gjorde den här riktade enkäten just till dem.

Publicerad 2017-12-04 kl 21:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons