POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
10å

Tränarsverige vill se Backe ta över - Lukic och Sundhage nämns

Flera tränarprofiler i svensk fotboll är ense om att Hasse Backe är lämpligast att bli ny förbundskapten.

- Hans Backe har den internationella erfarenhet som krävs, säger en av tränarprofilerna. En annan tycker att Backes rutin talar till hans förbundskapten.
- Vi har svårt att hitta en tränare inom rimliga ramar som har samma erfarenhet, säger en annan.

En av tränarna ville dock lansera ett par helt nya namn som inte har synts i sammanhanget sedan tidigare.
- Pia Sundhage har den erfarenhet som krävs för att ta jobbet och stor rutin också från stora mästerskap - ge henne chansen.

Även Fulhamtränaren Roy Hodgson nämns av ett par tränare som en tänkbar kandidat.
- Han har den internationella touch som skulle krävas och han känner till det svenska kynnet och bär också med sig den respekt som krävs för den här typen av uppdrag.

Här är namnen som lanserades antingen ensamma eller i kombination med någon annan: Hasse Backe, 7 röster, Roy Hodgson 2 röster, Svennis 1 röst, Jörgen Lennartsson 1 röst, Stuart Baxter 1 röst. Pia Sundhage 1 röst, Zoran Lukic 1 röst.

Tränarprofilerna fick också ge sitt omdöme om Lars Lagerbäcks tid som förbundskapten. Majoriteten var odelat positiv till det han uträttat.
- Jag kan inte se någon annan som kan ta ett landslag till fem raka mästerskap. Det är imponerande. Han har fått mycket skit men det har mest varit från folk som inte begriper något om fotboll, var en av rösterna om Lagerbäck.

- Betyget blir 5 av 5 möjliga. Lagerbäck ska ha all cred för det arbete han gjort med landslaget. Man kan alltid ha synpunkter på hur landslaget presterat i de stora mästerskapen med tanke på de fina kvalresultaten men det är en petitess i sammanhanget. Fantastiskt att ett sånt litet land som Sverige gått till fem raka mästerskap, säger en annan tränare.

En tredje tränare menar på att Lagerbäck har gjort vad han kunnat och mer därtill utifrån de förutsättningar han haft.
- Det många glömmer bort är att han inte fått många dagar på sig med landslaget och ändå har han uträttat stordåd. Att vara förbundskapten är inte att vara som vilken tränare som helst som ser sitt lag varje dag och som kan göra justeringar allt eftersom.

Även om alla tränare i rundringningen är odelat positiva till det Lagerbäck har gjort, tycker flera att det är dags för förändringar.
Här är några av tränarnas synpunkter.
- Ett lag som står och stampar på samma ställe utvecklas aldrig och det känns som om vi har stått på samma fläck de senaste åren, så det måste tas nya kliv framåt. Men det ska inte Lagerbäck lastas allt för mycket för. Det beror minst lika mycket på spelarna själva att de inte har utvecklats i sina klubblag.

- Efterträdaren måste ta tag i anfallsspelet, vilket är det enda som fallerar som jag ser det. Se på matchen mot Danmark - Zlatan kan ju inte vara ett enmanslandslag.

- Jag tror inte på så många förändringar. Lagerbäck har visat att hans fotboll varit framgångsrik och jag hoppas att hans efterträdare bygger vidare i samma anda. Som jag ser det har det varit små marginaler som fällde Sverige den här gången.

- Vi måste få en mer internationell prägel på vårt anfallsspel men om det går mer åt att spela som Barcelona eller som Manchester U - det blir en fråga för den nye förbundskaptenen att klura på.

- Många pratar om att sätta mer internationell prägel på anfallsspelet. Ja, det funkar säkert om man har dessa spelare. Men om man ser på det riktigt krasst är ju Zlatan den ende klassanfallaren - övriga sitter ju mest på bänken i sina klubblag som dessutom inte är på samma nivå som Barcelona, så att få till en förändring med mer internationell prägel tror jag inte på. Men däremot är själva förändringen i sig positiv - det kommer in ett nytt namn och spelarna kan säkert tända till lite extra bara utifrån det.

Det var några röster från tränarhåll i den svenska fotbollen när det gäller Lagerbäcks efterträdare, hans egen gärning och vad som måste till i framtiden.

Publicerad 2009-10-12 kl 18:38
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå