Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Tror på historisk final för U17: "Sverige växer med uppgiften"

Foto: Bildbyrån

Dags för semifinal mot storfavoriten Nigeria för Sveriges U17-landslag.

TV4:s expert Martin Åslund tror att Sverige kan nå final.

-Sverige har en tendens att växa med uppgiften, säger Martin Åslund till fotbollskanalen.se.

För första gången någonsin har Sverige med ett landslag i ett U17-VM. Förväntningarna inför turneringen var inte särskilt höga utifrån och Sverige hamnade dessutom i "dödens grupp" med storfavoriten Nigeria och fjolårsvinnaren Mexico. Men Sverige har chockat alla och är nu framme i semifinal i VM. Där ställs man mot just Nigeria, ett lag man spelade 3-3 mot i gruppspelet.

-Jag sa inför turneringen att Sverige inte har en chans. Det är bara att erkänna att jag var helt fel ute. Jag trodde inte att den individuella kvalitén i laget var tillräckligt bra, och det kanske den inte är, men Sverige är det enda laget som spelar seniorfotboll i turneringen. Sverige är laget med bäst kollektiv och det räcker långt, säger Martin Åslund.

Vad tror du om Sveriges chanser i matchen?

-Nigeria är det bästa laget i turneringen så klart att det blir tufft. De är inte överlägsna, men de har det bästa laget. Det läskiga är att de är anti-Japan. När Japan spelade runt i sidled attackerar Nigeria i djupled. De är otroligt duktiga på att hitta in med snabba passningar mellan mittfält och backlinje och även bakom backlinjen. Gör Nigeria första målet och Sverige inte får samma pangstart tror jag att det kan bli omöjligt att besegra Nigeria. Men samtidigt har vi räknat ut Sverige förr.

Senaste matchen lagen emellan slutade 3-3. Vad gjorde Sverige bra då?

-Sverige var nära sin maxprestation då tror jag. Isak Ssewankambo var med första kvarten och då satte Sverige tonen på matchen och gjorde också två mål. Sverige tuggade sönder Nigeria då och skapade andrum för sig själva, ett andrum man sedan hanterade bra.

Vad blir nycklarna i dagens match?

-Att vi ser upp med deras otroligt kvicka offensiv. Även om Isaac Success inte spelar har de gott om andra fantastiska spelare. Det gäller att Sverige spelar med ännu mer koncentration än senast och att vi vågar ställa om. Det är svalare här nu och dessutom börjar matchen senare än de mot Japan och Honduras, då bör Sverige våga pressa Nigeria högre upp i planen.

-Nu blir det inte så men jag skulle gärna ha sett Carlos Strandberg från start. Han har unika egenskaper och är otroliga välvuxen för att vara 17 år. Jag tror att han skulle kunna skada Nigeria om han fick starta matchen med Valmir Berisha strax bakom sig och Gustav Engvall till höger. Samtidigt ska man ha stor respekt för Roland Larsson och hans fingertoppskänsla i laguttagningarna.

Vad kan du annars säga om detta succélandslag?

-Får Nigeria en bra start kan de köra över Sverige, men oavsett har Sverige gjort en fantastisk turnering. Om man tittar tillbaka i turneringen kan man se att Sverige växer med uppgiften. Mot Japan och Nigeria, som är några av de bättre lagen i turneringen, spelade vi riktigt bra. Mot Irak och Honduras däremot som inte är lika bra var vi sämre. Sverige växer med uppgiften. Och även om det är långt dit tror jag att flera av de här spelarna kommer att representera a-landslaget i framtiden. Potentialen är otrolig.

Sändningen börjar 16.30 och sänds i TV4 och på fotbollskanalen.se.

Publicerad 2013-11-05 kl 11:33
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons