Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Trots Segers oro kring damallsvenskan - EFD vill utmana de stora ligorna i Europa: "Vi satsar"

ALBUFEIRA. Caroline Seger anser att damallsvenskan halkar efter de stora ligorna i Europa - och att man inte längre kommer att kunna värva stora spelare.
Elitfotboll Dams sportchef Stefan Alvén håller inte med utan tror att Sverige kan utmana de stora serierna i England och Frankrike.
- Absolut, och det beror på att vi också satsar, säger han till Fotbollskanalen.

Efter att ha tappat några placeringar under de senaste åren är damallsvenskan nu den femte högst rankade ligan i Europa, bland annat var man trea fram till 2018.

Frankrike, Tyskland, England och Spanien ligger före och Caroline Seger är oroad över att damallsvenskan halkar efter.

- Svenska ligan ligger efter. Ekonomiskt är det ju jättesvårt att tävla mot Europa nu när ligorna där har bestämt sig för att satsa och när klubbar där har herrlag med stora ekonomiska muskler bakom sig. På så sätt har vi ju inget att sätta emot. Där behöver svenska ligan fundera på hur man ska ta nästa steg för hur vi ska kunna konkurrera men kanske på ett annat plan, säger Seger.

ANNONS

Har du någon tanke på hur man kan göra?
- Nej. Jag tror många av våra svenska spelare som har varit utomlands förstår hur bra vi har det i Sverige, med förhållanden och förutsättningar. Den här kulturen som är en väldigt trygg kultur i Sverige. Sedan att locka storstjärnor, den tiden tror jag är förbi i svensk fotboll. Jag tror att vi kommer att gå åt samma håll som herrallsvenskan, att vi blir en liga för utbildning för den yngre generationen och sedan att det kanske kommer de äldre som har varit utomlands och som kommer hem igen.

Hur ser du på det?
- Det är så klart tråkigt. Jag önskar ju att sponsorer kan kliva in och att det någonstans trillar in mer pengar och att man trodde på den svenska ligan och kanske ville göra något annorlunda. Att kanske göra något som ingen annan hade gjort. Att man vågar satsa och kanske göra ett lag i Sverige till det bästa i Europa. Men då är det ju någon som ska vilja gambla ordentligt och våga bygga något helt unikt.

ANNONS

Stefan Alvén är sportchef på Elitfotboll Dam. Han håller inte med Caroline Seger utan tror att Sverige kan utmana de stora ligorna i Europa.

- Det tror vi ju. Vi jobbar tillsammans för att utveckla svensk fotboll och svensk elitfotboll. Organisationen EFD men också klubbarna och tränarna och spelarna. Det spelarna, tränarna och klubbarna kan göra är att erbjuda en fotboll som är så attraktiv och spännande och bra så att det attraherar publik. För om det attraherar publik så kommer det också att attrahera köpare av mediarättigheter som då kan betala pengar för att få sända matcherna från OBOS damallsvenskan, till exempel, säger Alvén och fortsätter:

- Så allt hänger ju ihop på något sätt. Vi är ju en bit på väg. Vi har ju tecknat ett nytt avtal nu med Aftonbladet. Vi tror att det kan hjälpa damfotbollen, dels ekonomiskt, dels utrymmesmässigt i media då det kommer att visas fler matcher på en bredare plattform, vilket ökar intresset, vilket i sin tur genererar publik. Sedan jobbar EFD med de kommersiella frågorna och försöker teckna större avtal för samarbetspartners och det är ett kontinuerligt arbete och förhoppningsvis blir det bättre och bättre och att vi kan få in mer pengar i fotbollen så att vi kan mäta oss med övriga ligor i Europa.

ANNONS

- Det vi också kan göra på det sportsliga planet är ju att utveckla fotbollsspelare, utveckla unga talanger. Så att de blir så bra och håller en så hög klass så att de antingen är med och spelar i damallsvenskan och höjer intresset och värdet på den ligan, och/eller säljs till någon klubb som är villig för att betala för att få de här spelarna. Så att det då kommer pengar till klubbar som kan satsas i verksamheten. Det är ungefär som man gör på herrsidan i Sverige där man är på en viss position i ordningen i den internationella fotbollen. Kommer intäkter så kanske man kan investera i en fystränare eller en sjukgymnast på heltid, till exempel. Så det gäller att investera pengarna klokt.

Caroline Seger tror att tiden är förbi när det kommer till att locka storstjärnor till Sverige och att man kommer att bli en liga för utbildning för den yngre generationen och att äldre spelare som har varit utomlands kommer hem igen till Sverige - hur ser du på det?

ANNONS
- Det kan man ju bara gissa hur det kommer att bli, men jag tror att många utländska spelare som är duktiga ser värdet i att komma till Sverige. Sverige som land med ordning och reda och ett relativt tryggt land med löner som betalas ut i tid och så vidare. Och att ligan har ett gott renommé, och att Sverige som landslag är ett av världens bästa landslag. 

- Ligan håller hög klass och det kan också vara en språngbräda för unga, utländska, talangfulla spelare att komma till den svenska ligan för att få utbildning. Många förbundskaptener utomlands är från Sverige och det vittnar om att vi är väldigt bra på att utbilda bra tränare. Vi har tränare som är välutbildade, engagerade och duktiga, och det kan också vara något som spelar roll för utländska spelare när man tittar på vilken liga man ska gå till. Så damallsvenskan har så många fördelar som jag tror att utländska spelare kommer att lockas av.

ANNONS

Så du tror att damallsvenskan kan hänga på de stora ligorna, som England och Frankrike?
- Ja absolut, och det beror på att vi också satsar. Vi har ju en liga som är på väg någonstans. Vi kommer ju inte att sitta still utan vi kommer försöka teckna nya kommersiella avtal. Vi ser redan nu lag som har herrverksamhet på elitnivå som nu startar damverksamhet på samma sätt som man gör i övriga Europa. Där har man redan en organisation på plats, en sportslig strategi som är välutvecklad och som börjar satsa resurser på damfotbollen på samma sätt som utomlands. Så då finns det möjlighet att växla upp även i Sverige. Så vi antar utmaningen.

Publicerad 2020-03-07 kl 11:00
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto