Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Trots skandalerna - SvFF fortsätter jobba med Rune Hauge

Rune Hauge var bland annat inblandad i Panama-härvan.
Men Svenska Fotbollförbundet jobbar vidare med skandalagenten, avslöjar Olof Lundh i sin bok "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll".

TV4-journalisten Olof Lundh släpper i dagarna en bok om svensk fotboll. I boken, som heter "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll", berättar Lundh att Svenska Fotbollförbundet fortfarande jobbar ihop med agenten Rune Hauge trots att han varit inblandad i flera skandaler genom åren.

Rune Hauge jobbade tidigare som spelaragent men var inblandad i en mutskandal på 1990-talet och blev av med sin Fifa-licens, efter att det visat sig att han gett pengar till ledare för att få in spelare i deras klubb. Bland annat mutade han Arsenals manager George Graham.

ANNONS

Det var sedan Svenska Fotbollförbundet och dåvarande ordföranden Lars-Åke Lagrell som tog in honom i hetluften igen. Lagrell plockade in Hauge efter att norrmannen imponerat på honom som motpart i en förhandling om ett tv-avtal. Hauge blev då ansvarig för att sälja SvFF:s tv-avtal (för allsvenskan, landskamper och så vidare), och som mellanhand gjorde han fem stora affärer åt förbundet. SVT avslöjade tidigare i år att Hauge fick 150 miljoner kronor av SvFF:s kaka för tv-avtalet kring allsvenskan mellan 2011-2015, rättigheter som såldes via schweiziska Kentaro. Enligt boken "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll" är det svårt att veta exakt hur mycket Hauge tjänat på att arbeta för Svenska Fotbollförbundet, men troligtvis några hundra miljoner.

Lars-Åke Lagrell har alltid försvarat Hauge, som med åren kom att bli en god vän till Lagrell, och pengarna som SvFF gett agenten.
- När det gäller Rune har vi fått tillbaka det vi har stöttat honom med. Vi hjälpte honom när han hade svårt, han fick sin agentlicens indragen och vi gav honom en ny möjlighet på tv-området. Vi har inte betalat honom speciellt mycket och vi står i stor tacksamhetsskuld till honom. Han har i alla de sammanhang han hjälpt oss sett till att lyfta våra ersättningar, sa Lagrell i Fotbollskanalens podcast Lundh hösten 2014.

ANNONS

I maj i år avslöjade SVT att pengarna för tv-avtalet 2011-2015 som Rune Hauge fick av SvFF betalades ut till brevlådeföretaget Profile Media Ltd, registrerat på skatteparadisön British Virgin Islands. Profile Media administrerades av advokatbyrån Mossack Fonseca, som Panama-dokumenten läckte från.

Nu kommer nya uppgifter om Hauge och SvFF, i Olof Lundhs bok.
"Fast svensk fotboll har faktiskt fortsatt att jobba med Profile Media och Rune Hauge även efter att Lagrell lämnade sitt uppdrag 2012. Norrmannens bolag hjälpte förbundet att förhandla både avtalet med Uefa gällande 2014–17 och det senaste avtalet för 2018-21, enligt flera uppgiftslämnare", skriver Lundh.

"Profile Partners Sweden finns på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Hauges bolag har två representanter där: Anders Lindh och Camilla Lindgren. Om man sedan kollar SvFF:s hemsida så finns Camilla Lindgren med även på den. Vad hon jobbar med åt förbundet? Medierättigheter. Så svensk fotboll inte bara samarbetar med Rune Hauge – en av hans medarbetare sitter i förbundets lokaler och hjälper till att sälja svensk fotboll. Om man inte kan besegra fienden är det bättre att gå samman med den", fortsätter Lundh i "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll".

ANNONS
När Fotbollskanalen når Camilla Lindgren bekräftar hon att hon jobbar för både Profile Partners Sweden och Svenska Fotbollförbundet.
- Jag är konsult åt Svenska Fotbollförbundet men är anställd av Profile Partners Nordic AB, säger hon.

Lindgren bekräftar också att Rune Hauges bolag var delaktigt i avtalen för 2014-17 och 2018-21.
- Ja, det stämmer.

Har Profile och Svenska Fotbollförbundet ett tajt samarbete?
- Vi har haft och har ett nära samarbete med SvFF sedan många år. Jag personligen har jobbat med SvFF i olika roller sedan 1999.

Fotbollskanalen har sökt Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och presschefen Niklas Bodell upprepade gånger utan framgång.

Publicerad 2016-06-03 kl 18:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto