POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Turbulent i klassikerklubben - fortfarande inget årsmöte genomfört

Foto: Bildbyrån

Premiären i division 2 närmar sig för klassikerklubben IFK Malmö.
Men trots att det snart är april har klubben fortfarande inte genomfört något årsmöte - och inom klubben har det uppstått konflikt i samband med att ett alternativt styrelseförslag tagits fram.

IFK Malmö är en klassisk förening som har spelat 13 säsonger i allsvenskan och även nått så långt som kvartsfinal i Europacupen, dåvarande Champions League, på 1960-talet. Så sent som 2003 låg man i superettan, men i dag har klubben en tuffare verklighet då man spelar i Sveriges fjärdedivision, division 2.

Enligt klubbens stadgar ska det ordinarie årsmötet hållas i februari varje år - men i år planerades årsmötet in först 20 mars. När mötet sedan skulle hållas dök över 90 personer upp, vilket var för många för att få in i den bokade lokalen, och mötet ajournerades av styrelsen. En dryg vecka senare har fortfarande inget årsmöte genomförts.

Samtidigt riktas hård kritik mot den nuvarande styrelsen från Sebastian Jonsson, som fram till precis nyligen var anställd som ungdomsansvarig i klubben. I ett öppet brev hävdar han bland annat att styrelsen inte hanterat klubbens ekonomi på ett riktigt sätt och att pengar använts till andra ändamål än vad de har varit ämnade för.

- Jag vill ha en mer öppen förening där man redovisar sin verksamhet på ett korrekt sätt och visar tillit till människorna som är i föreningen. Öppenheten gäller det ekonomiska också. Pengarna har gått till fel saker, säger Jonsson till Fotbollskanalen.

På årsmötet planerade Sebastian Jonsson och Jonas Carlberg, även han tidigare verksam på ungdomssidan i klubben, att presentera ett alternativt styrelseförslag, men i och med att mötet ajournerades gick de i stället ut med sitt alternativa förslag till styrelse med Jonsson som föreslagen ordförande dagen efter det ajournerade mötet. Senare samma dag tvingades båda lämna sina uppdrag i klubben på inrådan av styrelsen, uppger de båda för Fotbollskanalen.

I det öppna brevet riktar även Jonsson kritik mot att mötet inte flyttades till en större lokal och att valberedningen ännu inte har gått ut med sitt förslag till styrelse.

För Fotbollskanalen ger IFK Malmös ordförande Hans Alm sin bild av årsmötet:

- Det är inga konstigheter. Det brukar vara 25 personer på våra årsmöten. Jag hade möte med ungdomstränaren en vecka innan, och han sade inget om att han tänkte ta med sig 100 stycken släkt och vänner. De dök upp där helt oanmälda. Då sade vi att vi inte kunde ha möte där på grund av brandrisken. Lokalen rymde ungefär 35 personer. Det var inga konstigheter med det.

Hans Alm menar att det inte var möjligt att byta lokal för mötet där och då.  

- Det var ett antal medlemmar som då inte hade kunnat komma in om de hade kommit. De hade inte hittat dit, säger Alm.

Alm ställer sig dessutom kritisk till att Jonsson och Carlberg inte presenterade sitt styrelseförslag för valberedningen innan mötet.

- En eller två dagar senare fick vi ett mejl där de sade att de hade ett alternativt förslag till en styrelse. Och det är ju jättebra och demokratiskt - om de hade gått med den till valberedningen innan, så att alla som är medlemmar i IFK Malmö hade fått veta att de hade ett alternativt förslag. Då hade demokratin fått lov att gälla, och den kommer att gälla nu när vi har nästa årsmöte.

Vad är felet med att presentera ett förslag till alternativ styrelse på ett årsmöte?
- Det vi är vana vid är att man har en diskussion via valberedningen för att sedan låta alla medlemmar ta ställning till det, även de som kanske inte kom men som hade kommit om de hade fått reda på det här. Men jag har inte mer att säga. För mig räcker det. Vi har ett nytt årsmöte, och då får demokratin tala.

Men valberedningen gick vad jag kan se inte heller ut med sitt förslag till ny styrelse innan mötet?
- Det kan jag inte uttala mig om.

Men du tar ju upp att medlemmarna inte hade kunnat ta ställning till Carlberg och Jonssons förslag innan mötet. Det låter ju lite konstigt om valberedningen inte går ut med sitt förslag innan mötet?
- Mötet är ajournerat och vi ska ha ett nytt årsmöte. Jag kan inte se problemet. Jag kan inte se något problem. Alla får chansen att säga sitt.

Jag har några fler punkter jag gärna skulle vilja ta upp med dig…
- Jag har inga kommentarer. Det är oerhört viktigt att medlemmarna vid nästa årsmöte får ta ställning till hur de vill ha det. Jag kommer att uttala mig efter årsmötet. Det finns massor med saker här, och jag kommer berätta allt efter årsmötet.

Men exempelvis hävdar Jonsson att ni använt pengar som skulle gått till bland annat ungdomsverksamheten för andra ändamål?
- Det är därför jag inte vill kommentera. Inget av det som de säger stämmer. Ni kommer få reda på det här efter årsmötet.

När blir årsmötet av?
- Det kommer bestämmas här nu i veckan.

Så mötet blir inom kort?
- Säkert. Det kommer att bestämmas den här veckan.

I skrivande stund har IFK Malmö via sin hemsida inte kommunicerat något nytt datum för årsmötet.

Sebastian Jonsson ger sin syn på vilka som dök upp på årsmötet som senare ajournerades:

- Det var medlemmar, först och främst. De här medlemmarna har varit med och stöttat ungdomsverksamheten och bidragit där. Givetvis var det också våra familjer, vi har haft familjemedlemskap. Sedan var det några från A-laget, det var några av ungdomstränarna och U19-spelare och så. Man får ju rösta om man är över 15. Det var en salig blandning. Jag har också sagt till Hans och olika medier att jag aldrig hade kunnat tro att det skulle komma så många.

Varför gick ni inte till valberedningen med ert förslag till styrelse, som Hans Alm tycker att ni borde ha gjort?
- Det är ganska enkelt. Jag påpekade mina åsikter för valberedningen under sommaren, och då svarade de mig ändå på ett korrekt sätt och sade att de var nöjda med styrelsen som är i dag. De sade att de inte tänkte byta. Men de sade att jag gärna fick komma med alternativ om jag hade något sådant. Då sade jag att det var mycket möjligt att jag hade det. Sedan var det inte mycket mer med det. Men efter det hade jag ett möte med Hans (Alm, ordförande) där han tog upp att jag hade skickat ett mejl där jag var kritisk mot styrelsen där jag skrev något i stil med att ”de visade alldeles för låg ambitionsnivå och ett för dåligt intresse”. De har tagit bort min IFK-mejl nu, så jag kan inte se vad jag skrev ordagrant. Men jag fick en utskällning för det av Hans. Han sade att jag inte skulle ha de åsikterna och att jag absolut inte skulle prata med valberedningen. Där har du förklaringen till att jag kanske inte är jätteglad i att springa till valberedningen.

Han fortsätter:

- Men det är ju heller inget måste att presentera sitt motförslag för valberedningen. Men så här i efterhand borde vi kanske ha gjort det. Vi presenterade det dagen efter i stället. Men än i dag vet jag inte vilket som är valberedningens förslag. Det finns inte att se någonstans.

På långfredagen meddelar dock Jonas Carlberg att han och Sebastian Jonsson inte tänker lägga fram det alternativa styrelseförslaget på nästa årsmöte.

"Då majoriteten ungdomsledare och ungdomsspelare samt vissa sponsorer lämnat klubben på grund av missnöje så har jag och även Sebastian Jonsson inget fortsatt intresse av IFK Malmö. Vi önskar att de spelare och ledare som lämnat ska få ha fullt fokus i de nya miljöer de valt och att kvarstående medlemmar i föreningen får chansen att påverka i demokratisk anda", skriver Carlberg i ett sms till Fotbollskanalen.

Publicerad 2018-03-30 kl 14:42
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto