POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

TV: Lång intervju med Hamrén: "Kan vara vinnare även om man förlorar"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Erik Hamrén

Sverige genomgår sin sämsta landslagssvit sedan början av 1900-talet. Då vill Erik Hamrén ingjuta mod i den blågula truppen.

- Man kan vara en vinnare även om man förlorar, säger han till fotbollskanalen.se.

Det nyss avslutade landslagslägret blev ingen succé rent sportsligt för landslagets del. Erik Hamréns test av det nya 4-3-1-2-systemet resulterade i två förluster, först mot Danmark på bortaplan och sedan hemma mot Belgien under söndagskvällen. Sammanlagt står Sverige nu på sex raka nederlag, VM-playoffmötena med Portugal i höstas inräknade. Det är den sämsta landslagssviten på 104 år, men enligt Erik Hamrén ska man inte dra för stora växlar på det.

Han hävdar att en delförklaring helt enkelt är att landslaget ställts mot väldigt kvalificerat motstånd, i form av länder som Tyskland, Portugal och även Belgien som ligger tia på Fifas världsrankning.

- Jag är nöjd med det här lägret och spelarnas inställning på det stora hela. Det har varit ett bra fokus och väldigt nyttigt att kunna pröva ett nytt sätt att spela. Sedan går elitidrott ut på att vinna och det är klart att man inte kan komma ifrån att resultaten varit sämre på senare tid. Men jag tycker att man kan vara en vinnare även när man förlorar och det står jag fast vid.

Hur då?

- Så länge vi fortsätter att jobba på som vinnare kommer vi även att bli det. Man märker på gruppen att attityden är bra och jag vet med mig av erfarenhet att det ger utslag i ett längre perspektiv. Sedan kan det förstås ta lite tid beroende på vilka förutsättningar man har.

Du har varit förbundskapten i fem år, hur länge kan det dröja innan Sverige når dit?

- Just nu kan vi givetvis inte kalla oss vinnare på ett sportsligt plan, men så länge vi arbetar på rätt sätt behöver vi inte vara oroliga. Mot Belgien visade vi ju faktiskt en hel del bra intentioner men vi har inte nått upp till rätt kvalitet i alla moment ännu.

Är du orolig över den här förlustsviten?

- Nej, det är jag inte. Jag är övertygad om att vi når vårt mål om att ta oss till EM i Frankrike 2016. Samtidigt får man vara medveten om att vi jobbar utifrån de förutsättningar vi har. När vi ställs mot väldigt högt rankade lag finns det en risk att vi förlorar, men vi tycker att det är utvecklande på många sätt att möta bra motstånd.

Hur ser du på återväxten av unga spelare i nuläget, många som tidigare fått chansen har försvunnit mer eller mindre ut bilden, som Alexander Kacaniklic, Muamer Tankovic och John Guidetti?

- Kacaniklic har gjort det bra när han varit med här, men sedan har han fått mindre speltid i klubblaget under våren. Tankovic gjorde ett väldigt fint intryck när han var med här, men sedan är det svårt att ta ut honom igen när han inte fått förtroendet i Fulham. När det gäller Guidetti har vi pratat om honom tidigare, och om hans situation där han inte spelat nästan alls på två år.

Finns det problem med återväxten?

- Nej, det finns ett stort antal spelare i allsvenskan och övriga Europa som kan bli väldigt duktiga. Det gläder mig mycket. Vi har ett spännande P19-landslag och så tog ju P17 VM-brons i höstas. Så återväxten finns där. Sedan är spelarna där inte redo för A-landslaget redan till EM-kvalet i höst, men på sikt kommer de att bli det.

- Jag tycker att jag visat tidigare att de spelare som är tillräckligt bra ska få chansen oavsett ålder, men jag tycker inte om debatten om att man ska ta ut spelare bara för att de är unga och lovande. De måste vara tillräckligt bra.

Publicerad 2014-06-02 kl 14:29
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå