Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
4v

TV: Asllani ger ut ny barnbok: ”Viktigt att det finns böcker om tjejer som spelar fotboll”

Foto: TV4

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Nyhetsmorgons inslag med Asllani och Gatu i spelaren ovan.

Kosovare Asllani ger tillsammans med Anja Gatu ut sin tredje barnbok om karaktären ”Kosse”.
Både för att många ska kunna känna igen sig i historien, men även för att det ska finnas böcker om tjejer som spelar fotboll.
- Det är viktigt att unga tjejer och killar kan låna böcker om tjejer som spelar fotboll, säger Asllani i Nyhetsmorgon.

Kosovare Asllani har tidigare gett ut två barnböcker om ”Kosse” i en serie böcker om hennes uppväxt. Nu ger hon också ut ”Rakt i krysset, Kosse” skriven tillsammans med journalisten Anja Gatu.

Boken inspirerad av Asllanis uppväxt men är även till viss del påhittade händelser. Asllani själv menar att den lyfter fram att allas uppväxter ser olika ut.

- Det är lite en mix av allting. Jag tycker det är väldigt viktigt att barn känner igen sig i den och att man redan i ung ålder visar att alla växer upp på olika sätt. Ibland kan man känna sig som ensammast i världen men det är så många fler, så det är viktigt att upplysa det, säger Asllani i Nyhetsmorgon.

Det viktigaste för Asllani är att barn känner en igenkänningsfaktor och att det finns fotbollsböcker om tjejer.

- Det är viktigt av många anledningar. När förlaget de började med fotbollsböcker så insåg att det fanns nästan inga fotbollsböcker med tjejer i huvudrollen och de som fanns hette något i stil med ”Fotboll och kyssar”. Det var som att man trodde att om fotbollen stod i centrum så räckte inte det för tjejer. Därav kommer idén att fylla upp ett hål som finns, säger Anja Gatu.

Asllani säger själv att när hon var mindre var hennes förebilder inom fotbollen alla herrspelare, eftersom det inte fanns böcker om tjejer som spelade fotboll.

- Jag tycker det är såpass viktigt att lyfta fram att både unga tjejer och killar kan gå till biblioteket och låna böcker om tjejer som spelar fotboll. För det är i den åldern man skapar förebilder och visar och normaliserar den delen, så jag tycker det är viktigt, säger Asllani.

Se inslaget med Kosovare Asllani och Anja Gatu i spelaren ovan.

Publicerad 2018-12-19 kl 10:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons