TV: Blytung seger i ödesmatchen - men sent baklängesmål kan få Sverige nedflyttat

Sverige (herr)

Sverige vann ödesmatchen mot Kroatien med 2-1 i Nations League.
Men ett sent baklängsmål gör att förutsättningarna för att hålla sig kvar i A-divisionen är tuffa.
- Fantastiskt. Det var viktigt att vinna, säger Dejan Kulusevski i C More.

Efter en positiv inledning av Sverige, där Dejan Kulusevski startade på topp tillsammans med Marcus Berg, kom Kulusevski till ett fint läge redan efter sex minuter. Emil Forsberg och Marcus Berg kombinerade sig fram på vänsterkanten innan den sistnämnde hittade Kulusevski vid straffområdeslinjen. Kulusevski fick iväg ett tungt skott på mål, dock med högerfoten, så bollen gick ganska rakt på Livakovic i Kroatien-målet.

Drygt 20 minuter senare var det Kroatiens tur att vara nära, då Ivan Persisic måttade ett tungt skott strax utanför det svenska straffområdet. Men Robin Olsen sträckte ut sig med sin fulla längd och stod för en läcker räddning.

Efter 36 minuter fick Kulusevski utdelning, dock. 20-åringen tog emot en passning av Mikael Lustig strax utanför straffområdeslinjen, avancerade in i straffområdet, höll bort sin försvarare och vänder bort ytterligare en försvarare innan han rullade in 1-0 till Sverige. En läcker soloaktion av Kulusevski för att ge Sverige ledningen.

På övertid i den första halvleken var Marcus Danielson framme och utökade till 2-0 till Sverige. På en pricksäker hörna av Sebastian Larsson dök Danielson upp vid den främre stolpen och nickade in 2-0 till Sverige.

Strax efter timmen spelad var Sverige nära att göra 3-0. Kulusevski tråcklade sig fram i straffområdet och hittade till slut Albin Ekdal på en fri yta vid straffpunkten. Ekdal tog emot bollen, lade upp för sig själv, men sköt sedan högt över.

Med tio minuter kvar att spela reducerade Kroatien. Perisic nickade på Danielson, vilket ställde Robin Olsen i det svenska målet, och bollen studsade in till 2-1. Men Blågult höll undan de sista minuterna och vann ödesmatchen med 2-1 - men förutsättningarna inför den avslutande omgången för att hålla sig kvar i A-divisionen är tuffa.

Både Sverige och Kroatien står tre poäng i gruppen och båda lagen har -6 i målskillnad. Kroatien har däremot gjort flest antal mål i turneringen vilket betyder att Blågult behöver ta en poäng mer än Kroatien i den sista omgången. Sverige kan också gå vidare om de förlorar med färre mål än Kroatien.

För Sveriges del väntar Frankrike samtidigt som Kroatien möter Portugal.

- Fantastiskt. Det var viktigt att vinna. Det var skönt för min del och för laget att jag kunde hjälpa och göra mål, så vi vann, säger Dejan Kulusevski i C More.

Om Kroatiens reduceringsmål:

- Det är sådant som händer i fotboll. Vi vann matchen och det var det viktiga. Vi kunde inte få mer än tre poäng. Vi har match mot Frankrike, vi ska göra det bästa av situationen. Viktigt att vinna så nu kommer vi ha ännu bättre känsla inför den matchen.

- Just nu är jag väldigt trött, måste jag vara ärlig och säga men i morgon kommer jag vilja spela direkt.

Sverige: Olsen - Lustig, Nilsson Lindelöf, Danielson, Bengtsson - Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg - Kulusevski, Berg

Kroatien: Livakovic - Uremovic, Pongracic, Caleta-Car, Barisic - Modric, Kovacic - Brekalo, Vlasic, Perisic - Budimir