TV: Brasilien utklassade Sverige - och så minns vi Råsunda

Sverige

I oktober väntar Tyskland i VM-kvalet.  Efter 0-3 mot Brasilien är det nog tur att det är ett par månader dit. Erik Hamrén har en del att fundera på tills dess.

Zlatan stretchar

Mängder av återbud, en ny startelva, en nygammal Marcus Berg på topp, en motvillig Sebastian Larsson på högerbacken och Ola Toivonen i skadade Zlatans roll som släpande anfallare.

Och det mot Brasilien, som spelade OS-final för bara några dagar sedan.

Klart det skulle bli tufft, men förbundskapten Hamrén och hans lag fick mer bekymmer än vad de hade trott.

- Ska man ha en chans mot sådana här lag så är det många bitar som måste fungera. Jag tycker vårt försvarsspel var helt okej, positionsspelet var bra och vi skapar tre 100-procentiga målchanser och skulle ha gjort något mål på dem. Vi möter ett riktigt bra fotbollslag, och hade lite för stor respekt för dem och tappade bollen för enkelt, sade Hamrén.

Ola Toivonen fick två riktigt bra chanser under matchen, men så väl nicken i första halvlek som skottet på Tobias Hyséns fina framspelning i andra gick utanför.

Istället var det Neymar, supertalangen med den intressanta frisyren, som efter en halvtimmes spel slog ett mycket vältajmat inlägg som Leandro Damiao lätt kunde nicka i mål.

Brassarna hade dessutom ett par farliga frisparkar, ett skott i stolpen, ett bortdömt offsidemål och hade inte innermittfältet med Samuel Holmén och Pontus Wernbloom spelat på - och ibland över - tuffhetsgränsen hade de skapat än mer.

- Pontus och Samuel är fantastiska på att vinna boll, men kanske inte lika bra på att sätta igång spelet. Men det var fler där ute på plan där det såg ut som att bollen brinner när de får den, sade Hamrén.

Men om Brasilien hade det stora spelövertaget, så lyckades ändå Sverige få fram några målchanser i jubileumsmatchen/sista landskampen på Råsunda.

Förutom Toivonens missar kom även Marcus Berg helt fri efter fint väggspel - men Gabriel i brassarnas mål lyckades peta ut till hörna.

I andra halvlek tog svenskarna över en del av initiativet, särskilt efter att Anders Svensson kommit in, utan att skapa särskilt många målchanser.

Alexander Kacaniklic - som inte ens gjort en U21-landskamp - byttes in med 25 minuter kvar, och fick göra debut när annars duktige Christian Wilhelmsson sprungit sig trött.

I slutminuterna var olyckan framme dubbelt om.

Först gjorde Alexandre Pato 2-0 ur misstänkt offsideposition innan Pontus Wernbloom orsakade en straff som samme Pato slog in ett par minuter senare.

Sverige möter Kazakstan i VM-kvalet i september och Färöarna den 12 oktober innan mötet med gruppfavoriten Tyskland i Berlin fyra dagar senare.

Publicerad 2012-08-15 kl 23:50