I början av april var det tänkt att den allsvenska premiären skulle ha spelats – så blev det inte. Covid-19 lamslog samhället och stoppade, med undantag från ett fåtal ligor, allt seriespel världen över. I Sverige är den allsvenska premiären planerad till den 14 juni, en dryg månad bort med andra ord.
Hur mycket betyder elitfotbollen för samhället egentligen?
- Vi har en verksamhet som pågår 365 dagar per år. Det viktigaste att inse är att fotbollen är en del av folksjälen, det är ett folkhem i dag som speglar samhället i övrigt, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist i Nyhetsmorgon och fortsätter:
- Hela samhället är naturligtvis drabbat och vi är inget undantag. Man behöver några glädjeämnen när det är jobbigt i övrigt, då märker man att många saknar fotbollen extra mycket.
Fotbollskanalens Olof Lundh är inne på samma spår.
- Idrotten i stort, inte bara fotbollen, är väldigt bra. Inte minst i tider av kris har vi ofta använt idrotten att samlas kring. Det är något som fungerar, något som är normalt – nu finns inte den på samma sätt riktigt, det är bara ungdomsfotboll som är i gång. Det är oerhört viktigt att elitfotbollen finns där och överlever, säger Lundh.
Sirius tränare och den tidigare Kalmar FF-spelaren Henrik Rydström om fotbollens betydelse:
- Jag går och pratar fotboll hela tiden, det blir ännu tydligare i kristider. Just att få känna massa saker. Det måste inte vara glädje, det kan också vara frustration. Jag tror att fler (efter nuvarande situation) kommer värdesätta möjligheten att titta på en sketen bortamatch, säger Rydström.
Se hela inslaget i spelaren högst upp i artikeln.