Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
1v

TV: Efter Kalla Faktas granskning - föreningen ber om ursäkt till Julle: "Vi har gjort fel"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se ett utdrag ur TV4 Nyheternas intervju med Jesper Eurenius i spelaren ovan.

Kalla Fakta granskade, i samarbete med Fotbollskanalen, Veberöds behandling av åttaårige Julle.
Nu ber föreningen pojken om ursäkt.
- Vi har tänkt fel i de här frågorna, och det ber vi om ursäkt för till Julle, säger styrelseledamoten Jesper Eurenius till TV4 Nyheterna.

I mitten på december sändes granskningen om Julle, som Kalla fakta har gjort i samarbete med Fotbollskanalen. Julle, som föddes som tjej men som identifierar sig som kille, kastades ut från sitt fotbollslag  Veberöds AIF när han var åtta år gammal. Anledningen var att klubben ansåg att han inte var en pojke.

Granskningen skapade starka reaktioner, från bland andra SvFF och landslagsspelare. Och Lunds kommun meddelade efter granskningen att man skulle se över det ekonomiska stödet till klubben.

Veberöds AIF lägger sig nu platt, och ber om ursäkt till Julle.

- Först och främst så ber jag verkligen om ursäkt för Julles räknings skull. Vi har tagit fel beslut, och självklart är Julle välkommen tillbaka att spela fotboll i Veberöds AIF, säger Jesper Eurenius, styrelseledamot och talesperson i föreningen, till TV4 Nyheterna.

Hur ser du på hur ni har agerat i detta?
- Först och främst är det väldigt komplexa frågor. Vi har fått hjälp av Svenska Fotbollförbundet, men bara med det juridiska. Vi har bara titta på de hårda värdena, och inte på de mjuka värdena kan man säga kortfattat. Och vi har tänkt fel i de här frågorna, och det ber vi om ursäkt för till Julle. Men det var inte lätt heller. Utan 2016 var det en tydlig vårdnadstvist mellan parterna och vi valde att gå på vår egen policy, som var fel.

Föreningen har nu tagit kontakt med Sisu Idrottsutbildarna för att få utbildning i frågor om personer med könöverskridande identitet.

- Vi måste ha hjälp. Vi får ingen hjälp så vi var tvungna att ta kontakt med Sisu för att få hjälp med de här komplexa frågorna och få hjälp att fram en modern och fräsch policy att använda oss av. För jag är helt övertygad om att det kommer att vara fler såna här fall i framtiden, och då vill vi vara i framkant när det gäller såna här saker, säger Jesper Eurenius.

Hur kunde ni ha agerat annorlunda tycker du?
- Lyfta blicken. Det är ganska fyrkantigt att sitta i en styrelse och titta ner och gömma sig bakom juridiska termer. Man får även titta på de mjuka värdena, det är väldigt viktigt. Det är ett barn det handlar om. Och att ta kontakt med mamman och prata med mamman om detta.  

Klubben har också tagit kontakt med Malmö Mot Diskriminering för att få till en förlikning i den stämning som tidigare i höstas riktades mot klubben.

- Vi har tagit kontakt med MMD och vi vill förlika med fallet, och där vill vi starta en fond för de här kommande frågorna framöver, säger Eurenius.

Är det här med förlikning för att ni vill undvika en rättsprocess?
- Absolut inte. Det är för att vi vill hjälpa barn och hjälpa Julle i detta. Och vi vill förlika oss med Julle, att vi gjort fel i just det här fallet.

Hur menar du då?
- Det är väldigt viktigt att man kan förlika sig med Julle och be om ursäkt och därför vill vi starta en fond och hjälpa barn i såna här frågor framöver.

Publicerad 2019-01-07 kl 13:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons