POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
4d

TV: Efter lönegapet - nu reagerar damlandslaget: "Båda utför samma jobb, varför ska skillnaden vara så stor?"

3:12

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se intervjun med Lina Hurtig i spelaren ovan.

GÖTEBORG. Janne Andersson tjänar 4,5 miljoner mer än Peter Gerhardsson.
Nu reagerar spelare i damlandslaget.
- Båda utför precis samma jobb, så jag förstår inte varför skillnaden ska vara så stor, säger Lina Hurtig till Fotbollskanalen.

Det har varit mycket snack om ersättningar kring de svenska landslagen i fotboll. Först fick Svenska Fotbollförbundet kritik av Diskrimineringsombudsmannen, DO, för ojämlika ersättningar på spelarsidan.

Sedan visade deklarationssiffror för 2019 från Skatteverket att Janne Andersson tjänade nästan 5,9 miljoner i fjol - och att Peter Gerhardsson, trots VM-bronset, tjänade 1,3 miljoner.

Nu har flera spelare i damlandslaget reagerat.

"Jämställdhet är något vi alla måste sträva efter. Att DO inte bedömde att ersättningsmodellen var diskriminerande betyder inte att den är jämställd. Just jämställdhet är också en del av SvFFs värdegrund. Det är ingen nyhet att Fifa och Uefa står långt ifrån jämställdhet men jag vill att vårt förbund ska sända signaler till Fifa och Uefa att vi i Sverige vill vara med att FÖRÄNDRA världen till det bättre såsom bland annat våra andra nordiska länder gjort", skrev Kosovare Asllani på Instagram.

Lina Hurtig håller med och tycker inte att det borde skilja spå mycket i lön mellan Peter Gerhardsson och Janne Andersson.

- Nej det här kan man prata hur mycket som helst om. Men om jag ska fatta mig kort, så nej, absolut inte. Båda utför precis samma jobb, så jag förstår inte varför skillnaden ska vara så stor, säger Hurtig till Fotbollskanalen.

Gerhardsson och Andersson gick in som förbundskaptener efter att ha varit allsvenska tränare och tjänat ungefär samma, men under resans gång som förbundskaptener så har gapet blivit större och större - hur ser du på det?
- Båda utför samma jobb så varför ska skillnaderna vara så stora? Det kan jag inte förstå.

När Fotbollskanalen frågar Peter Gerhardsson om hur han ser på löneskillnaden så svarar han att om det är ett problem så vill han inte ta det via media.

- Haha, det är en ickefråga för mig. Om det skulle vara något så tar jag diskussionen direkt med Håkan Sjöstrand. Jag har en bra relation med honom. Är det något jag tycker i den frågan så tar jag det med honom och inte via media, säger han.

Du har spelare som tycker att det är konstigt att det skiljer så mycket - hur ser du på att dina spelare engagerar sig i de här frågorna?
- Vi är människor och jag tycker att man måste tillåtas att tycka saker. Det gäller också att ha rätt bakgrund när man tycker och tillräckligt mycket information. när det gäller spelarna så tycker jag att jag har fantastiska spelare, inte minst från lagkapten Caroline Seger och neråt. Spelarna har sin syn på saker och ting och har fritt att uttrycka det. Det är ingenting under någon period som har stört vår verksamhet, det vill säga träning och landskamper, och det tycker jag är ett gott betyg åt spelarna. Spelarna sköter det här på ett väldigt bra sätt, på ett professionellt sätt.

Publicerad 2020-09-15 kl 07:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto