POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

TV: Fifas skandaldygn - Läs allt som hänt kring skandalen

Spela

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Det som kan bli fotbollens största skandal genom tiderna inleddes på onsdagsmorgonen då sju högt uppsatta fotbollsledare med kopplingar till Fifa greps i Zürich.

Detta har hänt:

Onsdag:

06.00
På begäran av amerikanska myndigheter och FBI grips sju högt uppsatta fotbollsledare av schweizisk polis i Zürich. New York Times skriver att fler än tio personer är misstänkta och att de misstänks för olika former av korruption och penningtvätt.

08.00
Uppgifter kommer om att bland annat två vice ordförande i Fifa - Jeffrey Webb och Eugenio Figueredo - är bland de gripna och att den förre Concacaf-ordföranden Jack Warner är en av de misstänkta.

08.30
Fifa-talesmannen Walter de Gregorio meddelar att ordföranden Sepp Blatter inte är bland de gripna.

09.00
New York Times rapporterar att 14 personer misstänks och vilka de är.

10.30
Schweizisk polis gör en husrannsakan mot Fifas högkvarter i Zürich och beslagtar elektronisk utrustning och dokument. Schweiziska åklagare bekräftar därefter att man tidigare under våren har startat en utredning gällande valen av värdländer för fotbolls-VM 2018 (Ryssland) och 2022 (Qatar). Förhör ska hållas med tio medlemmar i Fifas exekutivkommitté som deltog vid omröstningen 2010.

Fallet omfattar misstänkta mutor på över 100 miljoner dollar, kopplade till kommersiella avtal ända från början av 1990-talet, uppger justitiedepartementet i Schweiz.

11.30
Fifas talesman Walter de Gregorio leder förbundets presskonferens. Han säger att razziorna kom överraskande, men att Blatter är lugn eftersom detta var konsekvensen av det som Fifa initierade med sin utredning. de Gregorio vidhåller att fredagens ordförandeval kommer att hållas och att VM ska spelas som planerat i Ryssland 2018 och Qatar 2022.

Samtidigt genomför amerikansk polis en husrannsakan vid Concacafs högkvarter i Miami. Concacaf är fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien.

14.30
Uppgifter från nyhetsbyråer om att fyra personer och två företag erkänner sig skyldiga.

16.30
Vid en presskonferens i New York berättar USA:s justitieminister Loretta Lynch att 14 personer är åtalade i korruptionshärvan som pågått i "mer än två decennier". Lynch nämnde särskilt valet av Sydafrika som värd för herr-VM 2010 och ordförandevalet i Fifa 2011 som korrumperade processer.

20.00
Sepp Blatter berättar i ett uttalande på Fifas webbplats att de misstänkta som har höga poster i Fifa, elva av 14, stängs av under utredningen. Blatter poängterade att det var Fifa som bett schweiziska myndigheter att genomföra en utredning av urvalsprocesserna för VM 2018 och 2022 och att Fifa kommer att samarbeta med relevanta myndigheter för att återvinna förtroendet.

23.00
Jack Warner, den förre vice ordföranden i Fifa som är en av de 14 misstänkta, överlämnade sig själv till polisen i Trinidad och Tobago. USA har två månader på sig att formellt begära Warner utlämnad.

Torsdag

07.00
Under natten och tidig morgon höjs fler röster för att Fifa-ordföranden Blatter inte ska ställa upp till omval för en femte mandatperiod. Visa, en av Fifas storsponsorer, hotar att avsluta samarbetet.

08.00
Sepp Blatter står över som talare vid Fifas medicinska konferens.

11.00
Rysslands president Vladimir Putin riktar skarp kritik mot USA, menar att gripandena är ett försök att blanda sig i rättsprocesser USA inte har något med att göra. Putin säger vidare att tidpunkten för aktionen valts för att förhindra att Sepp Blatter, som har Rysslands stöd, väljs till en ny period som ordförande för Fifa.

12.00
Sepp Blatter kallar de sex ordförandena i kontinentalförbunden till ett krismöte.

13.30
Afrikanska fotbollsförbundet meddelar att man motsätter sig att ordförandevalet flyttas.

14.30
Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, meddelar att man inte tänker bojkotta Fifa-kongressen.

15.00
Uefa-ordföranden Michel Platini berättar under en presskonferens att han under lunchmötet med Blatter bett schweizaren att avgå.

17.15
Fifa-ordföranden Sepp Blatter uttalar sig för första gången sedan skandalen briserade. Han gör det i samband med att Fifa-kongressen i Zürich inleds. Han säger bland annat att det som har hänt saknar motstycke i Fifas historia, och att onsdagens händelser "har kastat en lång skugga över fotbollen". Blatter säger också att han vet att många håller honom som ansvarig, men att han inte kan "övervaka alla hela tiden, och om människor vill göra fel kommer de att försöka dölja det". Han varnar för att det kommer att bli "några tuffa månader" och att "fler dåliga nyheter" kan komma, men påtalar vikten av att samarbeta med myndigheterna och straffa de skylidiga — allt för att vinna tillbaka det tappade förtroendet.

19.00
Förenta nationerna säger att en granskning av samarbetet med Fifa - där bland annat hälsofrämjande, jämställdhet och barns rättigheter ingår - kommer att ske.

20.00
Concacaf meddelar att två av de gripna tillfälligt tas ur tjänst. Dels förbundets ordförande Jeffrey Webb, som även är vice ordförande i Fifa och ordförande för Kajmanöarnas fotbollsförbund, dels Eduardo Li, ordförande i Costa Ricas fotbollsförbund. Även Concacafs generalsekreterare Enrique Sanz får tjänstledigt.

Fredag:

01.00
Jack Warner lämnar häktet i Trinidad och Tobago i ambulans. Warner, som är en av de 14 misstänkta, uppger att han känner sig utmattad.

10.00
Under Sepp Blatters inledningsanförande före ordförandevalet avbryts kongressen av palestinska protester. Palestinas fotbollsförbund har lämnat in en motion om att utesluta Israel ur Fifa. Säkerhetspersonal för bort demonstranterna.

10.30
Blatter upprepar i stora delar det han sade på torsdagen, att "det här handlar om individer, de representerar inte hela organisationen". Blatter fortsätter: "Jag måste få er att förstå att ingen enstaka juridisk instans kan kontrollera de 1,6 miljarder människor som direkt eller indirekt berörs av vår sport".

Publicerad 2015-05-29 kl 11:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto