Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

TV: Gerhardsson om bänkade stjärnorna: "Står för det jag har gjort"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun med Gerhardsson i klippet.

Olivia Schough fick stanna hemma.
Lisa Dahlkvist likaså.
Men Peter Gerhardsson bryr sig inte om reaktionerna.
- Jag står för det jag har gjort, säger han i en intervju med TV4.

På tisdagskvällen är det dags för Peter Gerhardsson att göra debut som ny förbundskapten för damlandslaget. Sverige ställs mot Kroatien på bortaplan och hoppas inleda jakten på en VM-plats genom att ta tre poäng.

I en längre intervju med TV4 berättar Peter Gerhardsson om beslutet att peta flera stora namn till sin första trupp, om hur han vill att Sverige ska spela – och att beslutet att ta jobbet var enkelt.

- Det var många saker som avgjorde, men under den sista eran, under Pia, så har damlandslaget verkligen lyft till i mina ögon ett väldigt attraktivt fotbollsjobb. Jag har varit klubblagstränare i många år och hade egentligen ingen ”aning” om att jag skulle få frågan. Sedan gillar jag utmaningar och jag kände att det här var något extra och lite speciellt. Det tog inte lång tid att tacka ja till det, säger Gerhardsson.

Gerhardsson berättar att han hade ganska dålig koll på svensk damfotboll och på damallsvenskan innan han tillträdde. Året har han därför ägnat till stor del åt scouting.

- Från och med januari var jag på läger i Ljusdal och såg de yngsta tjejerna, 17, 18-åringarna. Sedan byggde jag på det med U23, U19 och A-landslaget under hela våren. Jag hade ju möjlighet att titta mycket på de yngre landslagen och sedan så klart damallsvenskan så mycket jag överhuvudtaget kunde för att bilda mig en uppfattning om spelarkvaliteter, hur damallsvenskan fungerar och så vidare. Det var väldigt viktigt i det läget.

Varför?
- Vi har spelare i klubbar utomlands också men det är bra att få en bild av hur damallsvenskan mår. Det var längesedan jag var där själv. Hur spelar de? Vilka roller har de i sina klubblag? Vi lånar in spelarna från klubblagen. Det är där de utvecklas.

Så här långt är han väldigt nöjd med allt kring landslaget – och han är imponerad över det han sett på träningarna.

- Det är inte förrän man får dem i träning man verkligen kan se hur de fungerar. Det finns taktiska kvaliteter i hur vi vill spela fotboll som de verkligen tagit åt sig. Sedan tycker jag också att bredden på den här truppen är bra. Det är ingen som fallit ur ramen utan det är bra nivå på dem under träningarna. Väldigt bra prestationer.

När Gerhardsson presenterade sin första trupp inför den här samlingen blev det stora rubriker mycket beroende på ett par namn som inte kom med. Lisa Dahlkvist lämnades hemma och berättade i en intervju med Fotbollskanalen att hon ”blev förvånad” och att hon ”såg sig själv som en landslagsspelare”. Olivia Schough å sin sida talade ut i en intervju med Aftonbladet.

- Min första reaktion var bara att bli väldigt ledsen. Jag har gråtit en del faktiskt. Landslaget betyder så väldigt mycket för mig, sa hon till tidningen.

Peter Gerhardsson förstår att det blir reaktioner.

- När man tar ut en trupp så har man naturligtvis gått igenom det. Vi tittar inte på kolumnen över gjorda landskamper utan vi tittar på prestation, vad de har gjort och vilka som passar in i idéerna kring hur vi ska spela. Utgångsläget har varit att hitta två spelare på varje position. Och de som inte kommer med kan vara tredjevalet på sin position. Jag har inte brytt mig så mycket om reaktioner, jag förstår att det blir det. Det är en del av fotbollen och man ska bli besviken som spelare när man inte kommer med. Men jag står för vad jag har gjort och det måste jag göra.

Se hela intervjun med Peter Gerhardsson i spelaren.

Mötet mellan Kroatien och Sverige visas på TV12, C More Live 3 och på cmore.se. Sändningen startar 17.45.

Publicerad 2017-09-19 kl 09:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons