POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
1v

TV: Hälften av damspelarna kan inte leva på sin lön: "Då är det svårt att heltidssatsa"

Foto: Bildbyrån/TV4.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se inslaget med Lindahl och Lidner från Nyhetsmorgon i spelaren.

En ny rapport från fackförbundet Unionen visar att ungefär hälften av alla kvinnliga fotbollsspelare inte kan leva på sin lön.
- Det är väldigt, väldigt ojämställt, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder i Nyhetsmorgon.

Under måndagen släppte fackförbundet Unionen en rapport om villkoren mellan herr- och damspelare, vilken gjordes på uppdrag av Novus. Resultatet visade att det fortfarande finns stora skillnader mellan herrarna och damerna och det är kvinnorna som drabbas.

- Känslan är att man fåt ett väldigt tydligt resultat, att det är väldigt, väldigt ojämställt, säger Unionens förbundsordförande Martin Lindner i Nyhetsmorgon.

En stor skillnad som fanns mellan de 76 damspelarna och 49 herrspelarna som svarade i undersökningen gällde ersättning och lön.

- Vi ser att det är 50 procent av kvinnorna som inte kan leva på sin samlade inkomst av sitt fotbollsspelande, medan nästan alla män kan det. 93 procent av männen kan leva på sin inkomst från fotbollsspelande. Vi kan se att 90 procent av männen tjänar över 30 000 i månaden medan 90 procent av kvinnorna tjänar under 20 000 i månaden. Då är det svårt att fullt heltidssatsa på sin idrott, säger Martin Linder.

Landslagsspelaren Hedvig Lindahl, till vardags i storklubben Chelsea, var inte chockad över resultatet. Hon har sett differenserna under lång tid.

- Det är inga nyheter direkt. Jag tror jag insåg det när jag var ungefär 20 år när vi tog VM-silver år 2003 och jag var tredjemålvakt. Jag tänkte: ”nu känner alla igen mig när jag går på stan”. Sedan insåg jag att nej, jag var damspelare. Jag fick en liten ”reality check”, säger Lindahl i Nyhetsmorgon.

- Det är något vi fått leva med hela tiden och grejen är att när man spelat fotboll har man varit så tacksam för det lilla som blivit bättre. Vi försöker ändra på det nu och säga att vi är värda mer.

Hedvig Lindahl tog beslutet för över tio år sedan att fullt ut satsa på fotbollen, men då fick hon vara varsam med vilka utgifter hon hade. Pengarna var inte överflödiga. Även när hon hamnade i Chelsea år 2015 hade hon till en början svårt att leva på sin ersättning.

- Runt 2006 valde jag att satsa på fotbollen som mitt heltidsyrke, innan dess jobbade jag och hade andra inkomster. Det var inte så att jag hade några direkta kostnader, utan jag bodde litet och klarade av det. Under mitt första år i Chelsea gick jag minus varje månad och jag fick låna pengar av vår ordförande för att köpa en bil i England. Det var förra VM:et, alltså för fyra år sedan.

Landslagsmålvakten menar dock att det finns saker som blivit bättre.

- Jag kan ändå säga att de sista fyra-fem åren så har jag säkerligen tjänat mer pengar än vad jag gjorde under de första 15 åren under min karriär. Jämfört med oss själva har det blivit väldigt mycket bättre. Det är en snöboll som rullar snabbare och snabbare och därför känner man att det borde ännu snabbare och att det här är inte okej längre.

Se inslaget med Lindahl och Lidner från Nyhetsmorgon i spelaren.

Publicerad 2019-05-14 kl 08:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå