POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

TV: Hamad om flytten till Sverige: "Situationen var ohållbar"

Foto: TV4/Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun med Jiloan Hamad i TV4 Nyhetsmorgon.

Jiloan Hamad var gäst i lördagens TV4 Nyhetsmorgon. 
Där berättade 29-åringen om flytten till Sverige, utlandslivet och landslagsfotbollen. 
- Det fanns inget annat val än att försöka söka sig till ett annat land, säger Hamad i programmet. 

Hamad berättar att familjen hade kontakt med vänner i Sverige som pratat gott om landet och därför bestämde man sig för att försöka ta sig dit. 

- Situationen i norra Irak var ohållbar så pappa ville ge oss en bättre framtid, de hade en ettårig dotter, min storasyster. Mamma var höggravid med mig så det fanns egentligen inget annat val än att försöka söka sig till ett annat land där vi hade möjligheterna att växa upp i lugn och ro, säger Hamad.

Själv föddes han i ett fängelsesjukhus i Sovjet innan flytten gick vidare till Ryssland och Moskva där familjen bodde i två år innan man kom till Sverige 1992. 

- Jag beundrar verkligen mina föräldrar, jag har aldrig hört dem klaga eller tycka synd om sig själva. För dem handlade det bara om att vara starka för vår skull och ge oss den här möjligheten att komma till Sverige och göra det bästa för oss.

Hamad har en rad klubbar bakom sig med spel i Hammarby och Malmö FF i allsvenskan. Men de senaste åren har 29-åringen spelat klubblagsfotboll utanför Sveriges ramar, just nu i HNK Gorica i Kroatien och får frågan om vad som är det bästa med utlandsspel.

- Man lär känna nya människor och utvecklas för varje liga man spelar i. Sedan lär man känna nya kulturer, det är väldigt lärorikt och man blir självständig på ett annat sätt, säger Hamad.

På landslagsnivå gjorde Hamad ett landslagsbyte från Sverige till Irak och gjorde även debut under hösten, något han berättat om i en lång intervju med Fotbollskanalen.

- Nu är det över, det är Irak som gäller eller inget. Men det var ett beslut som jag funderade på länge, men jag kände samtidigt att när jag flyttade till Sydkorea så var dörren till landslaget stängd. Men nu kom Irak och jag tänkte att det var en fin upplevelse. Det är många bra matcher och jag kan utvecklas här också. Jag är jättefine med beslutet, men så här också: Jag började spela i P16-landslaget och var med hela vägen upp. Det är en jättestor grej för mig och jag har med stolthet representerat U21-landslaget och även A-landslaget. Alla som har varit på samlingar med mig och de på förbundet, de vet hur mycket jag älskade varje minut av det. Det är det finaste man kan göra som en svensk spelare, sa Hamad då.

Se hela intervjun med Jiloan Hamad i TV4 Nyhetsmorgon i spelaren ovan. 

Publicerad 2020-01-04 kl 11:41
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå