Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Idrottsministern kan inte lova mer stöd till idrotten: "Ingen verksamhet kan räkna med att bli fullt kompenserad"

Allsvenskan

Regeringen har skjutit till 500 miljoner kronor till idrotten.
Björn Eriksson, ordförande i RF, menar att det inte är tillräckligt.
Amanda Lind, idrottsminister, kan inte lova mer pengar, men uppmanar föreningar att söka olika typer av företagsstöd. 
- Ingen verksamhet kan räkna med att bli fullt kompenserad, säger hon till TV4-Sporten. 

Foto: Bildbyrån.

Se ett inslag i Sporten från intervjun med Amanda Lind i spelaren ovan.

Regeringen har, till följd av coronavirusets utbrott, valt att avsätta 500 miljoner kronor till idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundet (RF) har dock, genom en undersökning med 3000 idrottsföreningar, kommit fram till att den ekonomiska smällen av pandemin förväntas landa på runt 1,2 miljarder kronor, bara till sista juni. Samtidigt misstänker RF att siffrorna är i underkant, då det finns runt 19 000 idrottsföreningar i Sverige.

RF:s ordförande Björn Eriksson menade därmed i tisdags att regeringens stöd, på 500 miljoner kronor till idrotten, inte är tillräckligt. 

- Regeringens välbehövliga krispaket på 500 miljoner kronor kommer inte i närheten av att täcka de omfattande ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen för svensk idrott. Allt mer talar för att vi i juni behöver komma tillbaka till regeringen för ytterligare stöd även för juli och framåt. Restriktionerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten är nödvändiga, men river mycket djupa sår i folkrörelsens ekonomi, sa Eriksson i ett pressmeddelande. 

Annons

Nu uttalar sig idrottsministern Amanda Lind, för TV4-Sporten, om den ekonomiska smällen för idrotten. Lind kan inte lova mer pengar, då alla verksamheter inte kan räkna med att kompenseras fullt ut, men uppmanar föreningar att söka olika företagsstöd, däribland ett omställningsstöd. 

Omställningsstödet är för företag och organisationer och omfattar idrottsföreningar som är godkända för F-skatt och inte har skatteskulder. Syftet med det stödet är att täcka inkomstbortfall under mars och april i år, men för att få ta del av stödet måste en förening även ha tappat 30 procent eller mer av sin omsättning, vilket beräknas på mars och april i år i jämförelse med samma månader 2019, och ha haft en omsättning på minst 250 000 kronor det senaste räkenskapsåret. Maximalt stöd per företag är på 150 miljoner kronor och storleken på stödet, till föreningar, kan variera mellan 22,5 och 75 procent av en förenings fasta kostnaderna exklusive lönekostnader för mars och april 2020. 

Annons

- Corona påverkar hela samhället väldigt brett, det är väldigt många som drabbas. Vi har en nära dialog med Riksidrottsförbundet och följer utvecklingen, men vi ska komma ihåg att ingen verksamhet kan räkna med att bli fullt kompenserad. Nu behöver alla tänka till kring hur man kan göra för att ställa om sin verksamhet och ta sig igenom det här så bra som möjligt, säger Lind till TV4-Sporten och fortsätter:

- Jag har inget skäl att tvivla på att det är enorma intäktsförluster. Nu har regeringen tidigt skjutit till en halv miljard till idrotten och har gjort omfattande företagsstöd, till exempel omställningsstödet och här är det återigen viktigt att idrotten även ser till att söka den typen av stöd. Det är viktigt, inte minst för de stora klubbarna i fotbollen, som kanske har tappat mycket i omsättning. Det är också ett viktigt tillskott, men sedan måste vi fortsätta att följa utvecklingen. Här är det ju smittspridningen som också påverkar förutsättningarna för att dra igång ligorna igen, säger ministern till TV4-Sporten. 

Annons

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig under tisdagen om att han tror att restriktionen om max 50 personer vid offentliga sammankomster blir kvar över sommaren. Det innebär därmed sannolikt att det inte lär bli publik på fotbollsmatcher när serierna väl drar igång. 

Lind utesluter inte extra stöd till föreningar med anledning av det, men kan inte lova något. Just nu gäller de stödpaket som har presenterats. 

- Nu förs det en dialog mellan Svenska Fotbollförbundet och Folkhälsomyndigheten, vilket är positivt, kring hur och när man skulle kunna starta upp ligorna och hur det kan göras på ett säkert sätt för smittspridningen, men sedan har vi en nära dialog med Riksidrottsförbundet och de stora idrotterna för att se hur ekonomin påverkas och om vi kan komma att behöva återkomma med nya besked. Nu har vi skjutit till ett första akut stöd, som har varit viktigt, och flera andra stödpaket, som idrottsrörelsen också har möjlighet att ta del av. 

Annons

Hur vill du då att elitklubbar ska lösa den mest akuta krisen just nu?
- Vi har ju nu den här halvmiljarden, som vi skjutit till i idrottsrörelsen, vilket är viktigt, och sedan har vi ett omställningsstöd, som också kommer att vara viktigt, inte minst för de stora klubbarna. Jag hoppas att idrottsrörelsen är duktig och också söker de företagsstöd som regeringen har infört. Sedan får vi fortsätta följa utvecklingen. Nu är det viktigt att vi sätter begränsningen av coronavirusets spridning allra främst. Men regeringen har också tagit fram omfattande stödpaket, både till idrotten, men också till företag och andra samhällsdelar för att vi ska ta oss igenom den här krisen.

Hur orolig är du för elitklubbarna, att många rentav hotas av konkurs?
- Det är klart att jag är orolig, både för elitverksamheten, men såklart också för all den breddverksamhet, och hela föreningslivet som påverkas i olika grad av coronakrisen, men sedan är jag helt övertygad om att vi med gemensamma insatser också ska kunna ta oss igenom den här krisen. Det är också väldigt slående hur idrottsrörelsens styrkor också visar sig nu. Supportrar sluter upp och kommuner ger också betydande bidrag och gör betydande insatser för att stötta.

Annons

Fotbollskanalen pratade nyligen med 80 klubbar från landets 24 distriktsförbund. Många har det väldigt jobbigt under coronakrisen och ekonomin blöder, något som gör det svårt att hålla igång verksamheten. Lind menar att det är en utmanande situation, men att även mindre föreningar kan ta del av de stöd som har presenterats av regeringen. 

- Det är klart att det finns väldigt många olika typer av föreningar och klubbar. En del hade det väldigt tufft ekonomiskt redan innan corona och då gör det att den här krisen sätter ljus på den typen av utmaningar, men nu har vi skjutit till en halv miljard till idrotten och har många andra typer av företagsstöd, som idrottsrörelsen också kan ta del av.

Ministern vill inte svara på hur hon vill att de 500 miljoner som har avsatts till idrotten ska fördelas mellan bredd- och elitidrott. 

Annons

- Det vi sa från regeringens sida, med den här halvmiljarden till idrotten, är att det syftar till att se till att idrottsrörelsen ska kunna ta sig igenom den här krisen så bra som möjligt. Ett särskilt fokus är på barn- och ungdomsidrott, men i övrigt har vi inga begränsningar. Det här stödet ska både kunna gå till elit- och breddidrott. Vi behöver både elit och bredd i idrottsrörelsen i Sverige. 

ADAM PINTHORP

Publicerad 2020-05-13 kl 19:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto