Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
28v

TV: Janne om situationen i Ryssland: "Det gör mig nedstämd"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses Andersson prata om mötet med Civil Rights Defenders.

BÅSTAD. Två veckor innan resan till VM - nu har Janne Andersson haft ett möte med Civil Rights Defenders, en organisation som arbetar för mänskliga rättigheter.
Där diskuterades situationen i Ryssland.
- Jag blev lite nedstämd, säger han.

Den 12 juni åker det svenska fotbollslandslaget till Ryssland för att spela VM. Nu har Janne Andersson träffat Civil Rights Defenders, en organisation som arbetar för mänskliga rättigheter, och där diskuterades situationen i Ryssland.

- Jag tycker att det var ett väldigt bra möte och jag har stor respekt för folk som arbetar för mänskliga rättigheter. Jag blev lite nedstämd men klokare, det var viktigt att få informationen. Det är inte vi som driver utrikespolitik men vi ska vara medvetna att mänskliga rättigheter inte följs på samma sätt som i Sverige, säger han.

Är du öppen för att aktivt ta ställning under VM?
- Jag har inte ens funderat på det. Sedan finns det väl regelverk för det. Men generellt är jag för att man ska vara schysst mot alla i samhället.

Hur viktigt är det som idrottare att ställning?
- Har man en uppfattning kan man göra det, sedan är det upp till var och en att göra. Jag tycker att det är en självklarhet att ta ställning mot saker som man inte tycker är okej, som jag gör nu.

- Jag ville ju gärna att vi skulle kvalificera oss för VM i Ryssland. Så jag är glad att vi spelar där nu, men det är Fifa som har valt detta och då åker vi dit och spelar. Jag tror mer på att man deltar och pratar och belyser det och pratar kring frågorna.

Vad blev du mest nedstämd av?
- Delar kring Tjetjenien som är den delen av Ryssland som är mindre bra med lika värde och behandling av homosexuella, den delen kändes inte bra. 

Hur har ni i svenska landslaget jobbat med den här biten?
- Det vi har gjort i Sverige med alla är olika, olika är bra. Jag har varit med i Pride, och i andra olika samanhang. Jag har på olika sätt markerat hur jag tycker att det ska vara.

Publicerad 2018-05-28 kl 13:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons