Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

TV: KLART - Hamrén lämnar efter EM – SvFF jagar ny förbundskapten

Nästa

Avbryt
Försök igen

Erik Hamréns tid som förbundskapten är över efter EM i sommar.
Oavsett hur det går.
Beskedet fick SvFF i förra veckan, enligt vad Fotbollskanalen erfar.

När Erik Hamrén tog Sverige till EM i Frankrike i sommar så blev hans kontrakt förlängt med automatik över EM 2016. Nu kan Fotbollskanalen avslöja att förbundskaptenen även lämnar jobbet direkt efter EM i sommar och att Svenska fotbollförbundet inlett arbetet med att hitta en ersättare som ska leda laget i VM-kvalet som börjar i september.

Parterna har diskuterat frågan en tid men avvaktat Hamréns vilja och därefter gemensamt kommit fram till den här lösningen, enligt vad Fotbollskanalen erfar. Dels för att Hamrén ska slippa frågor om framtiden, dels för att SvFF inte vill riskera att det läcker ut när man kontaktat alternativ. Så landslaget får bästa förutsättningar inför EM. 

Erik Hamrén var kraftfullt ifrågasatt under det senaste EM-kvalet då Sverige gjorde två svaga landslagsår och man blev trea i gruppen efter Österrike och Ryssland. Värst var det i höstas efter två förluster i september, och redan då var förbundet i gång med alternativ till förbundskaptenen om det inte skulle blir något EM-slutspel i Frankrike. Efter segern i playoff mot Danmark blev det EM trots allt och Hamrén fick förlängt kontrakt över EM-slutspelet.

Däremot har det hela tiden varit tveksamt från både SvFF och Hamréns sida om det skulle bli en fortsättning även efter EM i Frankrike , men man har hållit diskussionerna hemliga, och har hela tiden hänvisat till att när det finns något att säga då gör man det. Under vinterturnén i Abu Dhabi tilltog dem och därefter har man konkretiserat det, och enligt vad Fotbollskanalen erfar kommer det bli någon form av offentliggörande den närmaste veckan efter att alla detaljer är satta på plats, och SvFF hade styrelsemöte i förra veckan där frågan var uppe.

Klart är att det från SvFF:s sida funnits en stor tvekan kring Erik Hamrén både när det gäller att utveckla landslagets spel men även hans relation till kritik och till media i stort, men att man ville ge honom chansen att komma med sin vilja först.

Dessutom kommer förbundet att under 2016 även förändra den sportsliga organisationen och det lär spela roll när man letar efter en ersättare till Hamrén. Sverige är i en VM-kvalgrupp med Holland, Frankrike, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg och inleder jakten på en plats i Ryssland den 6 september när Holland kommer till Friends Arena.

Den nya förbundskaptenen kommer inte hinna samla landslaget eller spela någon match innan VM-kvalsamlingen i september. Däremot så kan man hinna spela en träningsmatch under samlingen men några dagar innan VM-kvalet drar i gång.

Så SvFF lär behöva utse en efterträdare redan under våren som kan följa landslaget fram till mästerskapet och som även kan träffa spelare och kan försöka bygga upp en stab som kan jobba med laget. Lägg till att OS-slutspelet också ska tryckas in, truppen samlas 25 juli och mästerskapet i Brasilien är 3-20 augusti.

De namn som nämnts som tänkbara kandidater har varit Jörgen Lennartsson, Åge Hareide som tog över Danmark och även Henrik Larsson. Hasse Backe hade säkert varit aktuell om han inte valt att ta över Finland . Man kan även misstänka att Pelle Olsson, Janne Andersson, U21-landslagets Håkan Ericson och Nanne Bergstrand i varje fall kommer att vara uppe och vända när SvFF-styrelsen tar beslut om en ersättare och en del av jobbet att kartlägga kandidater är redan gjort i höstas. 

Erik Hamrén tillträdde som förbundskapten hösten 2009 efter att Lars Lagerbäck klivit av när Sverige missade VM i Sydafrika och han fick ett fyraårskontrakt även om han till en början skötte både Rosenborg och landslaget. Under EM-kvalet till Ukraina och Polen så svajade Sverige men efter en bragdmatch mot Holland i sista gruppspelsmatchen så tog man sig till EM via 3-2 på Råsunda. Väl i EM så floppade Sverige och var ute efter två spelade omgångar där det blev förlust mot Ukraina och England och segern mot Frankrike var en klen tröst.

Sverige fick en tuff lottning i VM-kvalet i och med Tyskland och man tog sig till playoff efter en stark sista kvalhöst där förbundskaptenen till slut satsade på Anders Svensson från start och man slog Irland och Kazakstan borta och sedan Österrike hemma. Däremot räckte man inte till mot Portugal i playoff och missade VM i Brasilien. Trots det förlängde förbundet kontraktet med Hamrén.

- Vi är nöjda med det jobb Erik har gjort och är övertygade om att han är bäste man att leda oss mot nästa mål, sa SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson. 

Erik Hamrén får därmed avsluta sin tid som förbundskapten med att leda Sverige i ett EM-slutspel där Irland, Italien och Belgien väntar. Återstår att se hur hans eftermäle blir. Resultaten i EM-slutspelet i Frankrike lär styra bilden av Erik Hamréns tid som förbundskapten.

Publicerad 2016-02-01 kl 07:18
Omröstning
Vem vill du se som nästa förbundskapten för det svenska herrlandslaget?
  • Håkan Ericson
  • Jörgen Lennartsson
  • Henrik Larsson
  • Pia Sundhage
  • Stuart Baxter
  • Hasse Backe
  • Sven-Göran Eriksson
  • Janne Andersson
  • Någon annan
RÖSTA SE RESULTAT
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons