Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

TV: Kritik mot Hamrén om Iran: "Skandal, tycker jag"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Kritiken mot svenska fotbollförbundet fortsätter, efter att Erik Hamrén avstått från att svara på frågor med koppling till regimen i Iran.
- Det är skandal, tycker jag, säger exiliraniern Maria Rashidi.

Frågan om idrottens politiska ansvar är ständigt återkommande, inte minst inom fotbollen där matcher mot länder som Qatar, Saudiarabien och nu senast Iran väckt debatt. Svenska fotbollförbundet har hittills följt Fifas anvisningar och spelat mot de nationer som är medlemmar inom den världsomspännande organisationen, oavsett vilket styrelseskick som rått i det aktuella landet, hur hård regimen ansetts vara eller hur frågor om mänskliga rättigheter hanterats.

På tisdagen ställs Blågult mot Iran på Friends Arena, och förhandssnacket har kommit att präglas just av påpekanden om situationen i landet. Bland annat förekommer, enligt människorättsorganisationer, såväl tortyr som stening och olika typer av diskriminering. Ett exempel är att kvinnor inte tillåts att besöka fotbollsmatcher spelade av män.

Men medan flera spelare i svenska landslaget gått ut och kritiserat Iran har förbundskapten Erik Hamrén legat lågt. På måndagen bröt dessutom landslagets presschef Niklas Bodell in så fort några frågor tangerade politik eller liknande vid den presskonferens som hölls i Stockholm.

- Nu är vi inne på politiska saker som Erik hänvisade tidigare till att vi har en annan talarordning för, sade Bodell till TV4 på måndagen.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand förtydligade:

- Erik har fokus på det sportsliga, och det det fotbollspolitiska har vi sagt att förbundsstyrelsen tar hand om.

Men det tillvägagångssättet uppskattats inte av de svenska exiliranier TV4 talat med.

- Det är skandal, tycker jag, säger Maria Rashidi.

Hon anser att  bristen på mänskliga rättigheter är ett problem som angår alla, och att även Erik Hamrén borde kunna utnyttja sin position till att lyfta frågan.

Fotbollskanalens Olof Lundh tycker också att Hamrén borde ha hanterat saken annorlunda. Om han snabbt distanserat sig från det som sker i Iran hade diskussionen förmodligen inte blossat upp så kraftigt som under de senaste dagarna, enligt Lundh.

Publicerad 2015-03-30 kl 23:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons