POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
51v

TV: Lindahl om höjda VM-ersättningen: "Bubblar i hela industrin"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun med Hedvig Lindahl i spelaren ovan.

Fifa har höjt ersättningen för VM i Frankrike 2019.
Hedvig Lindahl ser positivt på utvecklingen. 
- Man känner att det bubblar i hela industrin, säger hon till TV4. 

Svenska damlandslaget deltar i sommarens världsmästerskap i Frankrike och fick i oktober besked av Fifa om att ersättningen ökar från 15 miljoner dollar 2015, 135 miljoner kronor, till 30 miljoner dollar, 270 miljoner kronor, i sommarens mästerskap. Det är en höjning, men endast runt 7,5 procent av prispengarna i herrarnas VM i Ryssland 2018.

Sveriges landslagsmålvakt Hedvig Lindahl är positivt inställd till utvecklingen. 

- Det är positivt att det går i rätt riktning utifrån var vi var förut. Vi tar, i relation till oss själva, steg i rätt riktning och jag känner att hela "damfotbollsfamiljen" tas lite mer seriöst. Jag har lyssnat på folk som jobbar med marknadsföring kring damfotboll och hur de nu pratar om hur de paketerar oss i jämförelse med hur de gjorde förut, där vi bara hakade på som en lillasyster till "riktiga" VM, att de ska sända dem där också. Men nu står vi mer starka och det märks i alla delar, säger hon. 

- Det märks hemma i klubblaget också. De tänker mer kring oss och om hur de ska kommersialisera oss. Det börjar bli dags för det nu - man känner att det bubblar runt omkring i hela industrin. Det kommer vi nog se, fortsätter hon. 

I England satsas det just nu friskt på damfotboll och Manchester United startade i fjol ett damlag, men ännu finns det storklubbar på herrsidan, så som Real Madrid, som inte har ett damlag. Lindahl tror bara att det är en tidsfråga innan fler av storklubbarna, som inte har ett damlag i dagsläget, startar det. 

- Ja, man såg hur United i England fick press på sig och till slut startade det, samtidigt som de nu gör något riktigt bra med sitt damlag. Det är bara en tidsfråga innan Real Madrid och andra som halkat efter startar det. Ju längre man väntar desto mer skämskudde får de på sig. Så enkelt är det. 20 år framåt, så kommer man säga: "Hur kunde ni vänta så länge och hur kunde det vara sådana skillnader?". Några smarta snubbar i ledande positioner måste bara ta steget nu och våga vara lite obekväma i styrelserummen. Det är en utveckling som inte kommer att stoppas, säger hon. 

I svenska skidlandslaget är det annorlunda läge i jämförelse med i fotbollsvärlden. Skidförbundet har beslutat om att alla herrar i landslaget får 100 000 kronor var i bonus efter damernas 29 pallplatser i världscupen. 

- Det är så man tycker att det ska vara. Han (en artikel i Sportbladet om ämnet) argumenterade omvänt för att det blir en negativ effekt för ungdomar som vill följa sina hjärtan och testa sina vingar. Det gynnar alla om alla får möjlighet att se hur bra de kan bli inom en idrott. Det gynnar folkhälsan, samhällen, idrottssfären som är bra för samhället, säger hon. 

Se hela intervjun med Hedvig Lindahl i spelaren ovan.

Publicerad 2019-02-26 kl 17:20
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå