Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
7:36

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun med Amanda Lind i spelaren ovan.

TV: Ministern om följderna av matchförbudet: "Ett av mina största orosmoln"

7v

Barn- och ungdomslag får i dagsläget inte spela matcher.
Amanda Lind (MP) är nu orolig över att unga slutar idrotta.
- Det är ett av mina största orosmoln, säger kultur- och demokratiministern i Nyhetsmorgon. 

Fotbollskanalen har i veckan belyst frågan gällande förbudet mot att spela matcher för barn och unga, samt för lag på "breddnivå" i Sverige, det vill säga från exempelvis division 2 och neråt på herrsidan i fotboll. I dagsläget är det bara yrkesverksamma lag som enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner, får spela matcher och delta i tävlingar. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell gav under tisdagen sin syn på ämnet och öppnade för att åtminstone barn snart kan få börja spela matcher igen. 

Nu menar även kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) att hon ser det som en prioriterad fråga, men att det är Folkhälsomyndigheten som får ta beslut om när det kan bli matchspel igen för barn och unga, samt för lag som är på breddnivå. 

ANNONS

- Regeringen har under pandemin försökt prioritera barns och ungas möjlighet att ha en dräglig vardag. Det är till exempel genom att låta skolor och förskolor vara öppna, mer än många andra länder i Europa och i världen. Barn och unga i Sverige har kunnat idrotta i ganska hög utsträckning, förutom en liten period i vintras. Där skiljer Sverige sig från många andra länder. Det vet jag när jag exempelvis pratar med mina europeiska idrottsministerkollegor, säger Lind i Nyhetsmorgon och fortsätter:

- Att barn ska komma igång med tävling igen är väldigt högt upp på min prioriteringslista. Sedan är det Folkhälsomyndigheten som behöver avgöra när vi kan ta det steget, men jag vet också att de ser värdet för folkhälsan när det kommer till barns idrottande och tävling, då det är en sådan viktig del av motivationen för att man håller igång med sin idrott.

ANNONS

Lind menar vidare att hon känner oro för rapporterna om att barn slutar med sin idrott, däribland fotboll, med anledning av matchförbudet. 

- Det är ett av mina största orosmoln med den här pandemin. Redan innan pandemin hade vi ett läge, där väldigt många unga stod långt från idrotten, samtidigt som vi såg vikande deltagarsiffror. Nu kan pandemin cementera befintliga ojämlikheter och orättvisor inom idrotten, så här behöver vi fortsätta att jobba framåt, säger hon. 

Se hela intervjun med Amanda Lind i spelaren ovan.

Publicerad 2021-04-28 kl 12:13

Streama UEFA Fotbolls-EM

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto