POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)
2v

TV: Så gör Sverige vid rasism: "Kan inte gå av planen rätt av"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se intervjun med Andersson i spelaren ovan.

Rumänien har tidigare straffats efter rasistiska ramsor.
Om Sverige skulle utsättas förlitar sig Janne Andersson på domaren.
- Det är domarens uppgift, säger förbundskaptenen.

Den 15 november ställs Sverige mot Rumänien på bortaplan i en avgörande EM-kvalmatch. I september så straffades rumänerna av Uefa efter att ha spelare utsatts för rasistiska ramsor under mötena med Malta och Spanien tidigare i kvalet. Landet fick böta 900 000 kronor och tilldömdes att spela inför tomma läktare i mötet med Norge. Senare lättade Uefa på straffet och lät barn och ungdomar upp till 14 år att gå på matchen, vilket resulterade i 30 000 barn på läktaren vid mötet med Norge i oktober.

Englands spelare utsattes under mötet med Bulgarien för rasistiska tillmälen och då stoppades spelet två gånger under den första halvleken av matchen.

Om Sverige skulle utsättas för rasism i mötet med Rumänien så kommer man att påtala detta för domarteamet, men några andra aktioner uppmanar Janne Andersson inte till.

- Skulle vi bli det så skulle vi följa det regelverk som finns. Då ska man anmäla det till domaren, till fjärdedomaren. Det är domarens uppgift i så fall att bryta matchen, det är den vägen vi kan gå. Vi kan inte gå av planen själva rätt av, för då bryter vi mot regelverket. Vi måste följa regelverket, men vi kommer att vara väldigt kraftfulla i våra påpekanden i så fall. Sedan har Uefa ett regelverk som man följer också och jag är helt övertygad om att man kommer att ha den här matchen verkligen under luppen utifrån hur det har varit innan, säger förbundskaptenen till TV4.

Om fotbollens hantering av problemet med rasism säger Andersson:

- Jag har faktiskt inte funderat så mycket på det. Men generellt så om man gör fel och det inte är bra så måste man ta tag i det. Hur man sedan gör det är jag nog inte mannen att reda ut, det har jag inte funderat på.

Publicerad 2019-11-06 kl 13:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå