POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)
1v

TV: Spänt läge - då medger Sverige plan B: "Har inte behövt trycka på knappen"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses en intervju med säkerhetschefen Janne Gustavsson.

DOHA/STOCKHOLM. Om konflikten mellan Iran och USA förvärras har Sverige en plan B för att ta sig hem.
Det medger säkerhetschefen Janne Gustavsson.
- Vi har inte behövt trycka på knappen, säger han till Fotbollskanalen.

Konflikten mellan Iran och USA har trappats upp den senaste tiden. USA har bland annat dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani och därefter har Iran svarat genom att attackera två amerikanska militärbaser i Irak. I dagarna kraschade ett flygplan med 176 personer ombord i Iran och både USA och Kanada hävdar att de har uppgifter om att det var Iran som sköt ner planet, men att det kan ha varit av misstag. Iran har slagit tillbaka mot de uppgifterna.

Sveriges herrlandslag befinner sig just nu i regionen, i Qatar, och ska åka hem över Iran på måndag. Det har förbundskaptenen Janne Andersson varit tydlig med att han inte gillar. Och han har varit öppen med att han tycker att situationen i Mellanöstern är "obehaglig".

Säkerhetsansvarig Janne Gustavsson hade senast under torsdagens morgon en briefing för landslagets spelare och ledare. 

- Jag ger kontinuerlig information, senast i morse, om det är något ytterligare att förmedla med anledning av det du nämner. Jag hade en kort briefing för spelare och ledare och berättade hur det såg ut och sannolikheter och statistik. Jag ringde till en god vän som är till flygvapnet för att inhämta mer information och då blev även jag mer trygg kring vad jag delger, säger han till Fotbollskanalen.

Enligt Gustavsson har Sverige en reservplan.

- Det finns andra flygbolag som flyger till Qatar som flyger andra vägar. Vi har självklart en plan B som vi inte behövt trycka på knappen än för läget är inte så, men vi har en plan B. Det finns andra flygbolag.

- Om läget skulle bli så, men just nu är det inte så.

Gustavsson är i dagsläget inte orolig för den planerade rutten över Iran.

- Jag känner mig trygg i att det flygbolaget vi flyger med, som är ett av världens säkraste enligt statistiken, har valt att flyga den sträckan. De känner sig trygga i det. Det är flera av de internationella flygbolagen som fortfarande flyger den sträckan. Då ifrågasätter inte jag det. I dagsläget känns det okej att åka den vägen.

Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren berättar att han fått reaktioner hemifrån inför hemfärden.

- Det är klart att de undrar hur man mår och hur vi ska flyga hem. Det ligger inte i mina händer. Jag kommer följa med och tro att det är säkert, säger Wettergren.

Publicerad 2020-01-10 kl 10:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå