TV: Starka byten avgjorde för Sverige i 3-0-seger mot Japan

Sverige (dam)

Lotta Schelin, Fridolina Rolfö, och Kosovare Asllani var huvudkaraktärer i OS-genrepet mot Japan. Sverige vann med 3-0 efter mål av Schelin, Rolfö och Olivia Schough i annars förhållandevis jämn match.

På Guldfågeln Arena i Kalmar skulle den svenska 4-3-3-taktiken testas mot starka Japan, sjua på FIFA:s världsranking. Detta som den enda träningslandskampen inför OS. Mycket innan och under matchen handlade om Lotta Schelin, som under veckan hade varit sjuk och därför fick börja med en bänkplats.

Första halvlek var jämn. Båda lagen skapade ett par chanser var, där Sverige spenderade mycket tid ute på kanterna men det var via targetspelaren Fridolina Rolfö som de två bra målchanserna kom. Den bästa var på en långboll från Jessica Samuelsson, där Sverige kom i ett bra två-mot-två-läge, men Rolfö hade ett misslyckat inspel till Stina Blackstenius. Rolfö hade annars ett starkt fysiskt övertag mot Japans försvar.

Sverige genomförde fyra byten i halvtid, inkluderat att byta in Kosovare Asllani, i sin nya roll som central mittfältare, och Lotta Schelin. Det tog 32 sekunder innan Schelin hade sprungit till sig ett läge från kanten, men med ett avslut över.

Schelin fixade senare ett inspel till Seger, som inte fick önskad träff, innan hon efter 70 minuter fick gå av planen i flera minuter på grund av en kraftig hosta. Två minuter senare kom ett inhopparmål inför 5073 åskådare.

Olivia Schough kom runt på vänsterkanten, hittade Asllani som direktpassade till Schelin. Schelin fick in 1-0 med ett pressat avslut mot närmaste stolpen. Samtliga tre var under matchen inbytta av Pia Sundhage.

I den 86:e minuten avgjordes det med 2-0. Asllani fick sin andra assist för dagen, den här gången med en djupledsboll mot Fridolina Rolfö. Rolfö kom i friläge och chippavslutade mot bortre stolpen. Trots inhopparinsatserna från Schelin och Asllani var det Rolfö som fick det officiella priset som matchens lirare, och på stopptid visade hon varför.

Rolfö slog en lång och fin djupledsboll mot Schough, som gjorde 3-0 på ett sätt som påminde om 2-0. Sverige har nu tio segrar på de elva senaste landskamperna inför OS i Rio.

Publicerad 2016-07-21 kl 17:48