POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

TV: Stockholmsklubbarna presenterar uppförandekod för fotbollsföräldrar

Nästa

Avbryt
Försök igen

8 av 10 personer upplever problem med fotbollsföräldrar som inte kan bete sig när de hejar på sitt barn. Nu har Stockholmsklubbarna Djurgården, AIK och Hammarby tagit fram en uppförandekod för att stärka beteendet.
- Det går ut på att lyfta det beteendet vi vill ha runt omkring planerna och lyfta vilken otroligt viktig roll föräldrarna har, säger AIK:s Max Bergander.

En undersökning av opinionsföretaget SSI visar att så många som 8 av 10 fotbollsföräldrar upplever problem med vuxna som skäller både på domare och barn. Beteendet gör att var tredje barn funderar på att sluta med fotbollen eller byta klubb.

Situationen har fått Stockholmsklubbarna Hammarby, AIK och Djurgården att agera. Klubbarna har tillsammans tagit fram Fotbollskoden - en uppförandekod för alla fotbollsföräldrar. Tanken med Fotbollskoden är stärka kulturen runt ungdomsfotbollen.

Nyhetsmorgon bjöd in Hammarbys värdegrundsansvarige Bo Wester och AIK:s dito Max Bergander för att berätta om initiativet.

- Det går ut på att lyfta det beteendet vi vill ha runt omkring planerna och lyfta vilken otroligt viktig roll föräldrarna har. Och verkligen lyfta vad det är vi vill få ut, vad föräldrarna kan göra för att skapa den här trygga miljön, säger Bergander.

Hur får man den som inte beter sig som man ska bete sig att bete sig då?
- Vi jobbar hårt med värdegrunden i Hammarby, framförallt med spelare och ledare. Det här kommer hjälpa oss att lyfta frågan nu så att föräldrarna får ett större fokus på vad som är rätt och vad som är mindre bra. Och genom att det är fler som får reda på vad som är bra kan vi hjälpa till att påverka, säger Wester.

Wester berättar också att man arbetar uppföljande och pratar med föräldrar som inte beter sig som förväntat.

- Då tar vi in dem på samtal och berättar att det här inte riktigt är det vi står upp för och så jobbar vi med alla såna fall som dyker upp.

Se Nyhetsmorgons intervju i spelaren ovan.

Publicerad 2017-05-30 kl 08:04
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå