TV: Storseger för U21 i EM-kvalet - Karlsson hade lekstuga mot Luxemburg

U21-EM

HELSINGBORG. Sveriges U21-landslag tog en nödvändig seger i EM-kvalet mot Luxemburg.
Stor segerorganisatör i 4-0-vinsten på Olympia var den offensive mittfältaren Jesper Karlsson.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Sveriges första målchans mot gruppjumbon Luxemburg kom efter tre minuter. Max Svensson försökte sig på en chipp från den högra delen av straffområdet, lobben tog dock i stolpen och ut. I den 15:e i löpte sig Jesper Karlsson loss förbi flera motståndare men placerade distansskottet över Tom Otteles ribba. Gästerna första avslut på mål kom två minuter senare när Kenan Avdusinovic sköt en volley rakt på Pontus Dahlberg i det svenska målet.

I den 19:e minuten åkte Luxemburg på en utvisning. Pontus Almqvist frispelades och lagkaptenen Yannis Dublin hade inget annat val än att fälla anfallaren utanför straffområdet. Två minuter orsakade IFK Norrköpings Almqvist nya trubbel i gästernas försvar och fälldes av Loris Bernardy. Straffen satte Karlsson säkert i mål.

Almqvist fick ett läge själv i den 28:e minuten men nickade Felix Beijmos inlägg över. I minut 31 utökade Sverige ledningen. Karlsson hittade Daleho Irandust till vänster i straffområdet som spelade en diagonalboll som Svensson enkelt stötte in 2-0. Bara någon minut senare kom trean och denna gång var det Svensson som hittade Karlsson efter ett mönsteranfall. AZ-spelaren placerade in 3-0 med ett behärskat avslut.

I den 38:e minuten var det nära ytterligare ett mål, men Svante Ingelsson nickade Karlssons hörna utanför.

Tre minuter senare hade August Erlingmark en möjlighet efter ett fint förarbete av Eric Kahl, skottet gick dock utanför via ett luxemburgskt ben. Sverige dominerade halvleken efter en avvaktande inledning, mycket tack vare utvisningen förstås. Tempot gick senare ner i andra halvleks inledning. I den 62:a minuten hade Luxemburg en frispark om Dahlberg räddade vid hans närmaste stolpe, sedan kontrade Karlsson och hittade Almqvist nära mål som inte fick skottet förbi den sista försvaren.

I den 70:e minuten hade Karlsson ett bra läge att göra sitt hattrick på en passning från Ingelsson men skottet räddades av Ottele. På den efterföljande hörnan fick Beijmo på en kalasträff på en andraboll och volleysköt in 4-0 från straffområdeslinjen. I minut 76 fick Karlsson två lägen tätt inpå varandra men lyckades inte sätta sitt tredje mål då heller.

Inhopparen Besard Sabovic hade ett frisparksläge strax utanför straffområdet i minut 81. Ottele räddade dock även detta försök. Det blev inga fler mål i matchen. Sverige tar en nödvändig seger och är en poäng bakom andraplacerade Italien i grupp ett. Italien har dock en match till godo på Sverige.

Sveriges nästa match är mot Armenien den 13 september i polska Lublin. Tre matcher återstår för Sveriges del i EM-kvalet.

Sverige: Dahlberg - Beijmo, Henriksson (utbytt 57'), Isherwood, Kahl (85') - Svensson (57'), Erlingmark, Ingelsson (79'), Karlsson - Irandust, Almqvist (85').

Byten: Sabovic, Hansson (57'), Gigovic (79'), Hörberg, Abraham (85')

LuxemburgOttele - Bernardy, Dzogovic, Dublin, Schmit - Schaus (utbytt 86'), Latic, Medina, Duriatti (73') - Avdusinovic - Curci (65').
Byten: Coopmans (65'), D'Anzico, Tinelli (73'), Ostrowski (86')

Gula kort: Bernardy (21'), Schaus (58'), Erlingmark (74')
Utvisning: Dublin (19')

Publicerad 2020-10-09 kl 20:18