Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

TV: Svensk förlust efter blixtsnabbt turkiskt mål

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Kraven på ett stärkt svenskt försvar ökar dramatiskt.

Det hörs rop så långt bort som i Ankara efter 1—2-förlusten mot Turkiet.

Två grova tabbar sänkte fotbollslandslaget.

 

Förbundskaptenen Erik Hamrén ställde en mängd frågor. Till sig själv, till spelarna, såväl till dem han stuvat in i planet som till dem som inte fick följa med den här gången.

Är Sebastian Larsson alternativet till Mikael Lustig som högerback? Ja. Pierre Bengtsson för Martin Olsson till vänster? Nej. Kan Rasmus "Sjörövarskägget" Bengtsson bidra med de offensiva kvalitéer han vill se i mittförsvaret? Oklart. Är Albin Ekdal det självklara valet efter Anders Svensson? Kanske. Bidrar Jimmy Durmaz med den fantasti och genombrottsförmåga kantspelet behöver? Emellanåt. Har Marcus Berg något att ge i landslaget? Inte den här gången.

Så mycket för det snacket

Det första negativa beskedet var kollektivt, brutalt och omedelbart. Efter bara dryga minuten. Här hade Hamrén betonat att en av slutsatserna från VM-kvalet var att man "släppte in för många enkla mål mot bra motstånd".

Alexander Kacaniklic missbedömde en diagonal boll. När han även gav Gökhan Gönül tid och utrymme att slå inlägget var skadan skedd. Det hela blev inte bättre av att Rasmus Bengtsson inte hade koll på Mevlüt Erdinc som skallade in 1—0.

Så mycket för det taktiksnacket.

Turkarnas snabba omställningar plågade den bräckliga defensiven. Först efter 25 minuter fick landslaget något som liknade balans i spelet. Då kom också chanserna. Durmaz skott rensades undan på mållinjen, Kacaniklic sköt i burgaveln och Pontus Wernbloom lyckades missa målet med sin nick i fritt läge.

Zlatan Ibrahimovic klev av i halvtid, till synes frustrerad och missbelåten. Han var inte i närheten av att tangera Sven Rydells rekord på 49 landslagsmål.

Kort glädje

Hamrén höll mittfältet intakt men tog in Ola Toivonen (Ibrahimovic) och Johan Elmander (Berg) framåt och bytte mittbackspar: Joel Ekstrand (Mikael Antonsson) och Per Nilsson (Bengtsson).

Arda Turan drog till med ett distansskott som Johan Dahlin inte var i närheten av. Bollen slog i ribban och ned på mållinjen. Men i stället för 2—0 bjöd Semih Kaya omgående på kvitteringen (55:e). Toivonen utnyttjade schabblet och rullade in 1—1. Tre minuter senare tappade Pierre Bengtsson bort Olcan Adin vid bortre stolpen.

Ännu ett "billigt" mål i Hamréns bok.

Med 23 minuter kvar debuterade Muamer Tankovic, 19. Respektlös, löpvillig, påhittig. Det blir fler matcher för honom.

Hamrén har 180 garanterade minuter på sig att hitta spelet och den önskade startelvan innan det brinner till på Ernst Happel-stadion i Wien den 8 september.

I landskamperna mot Danmark 28 maj och mot Belgien 1 juni.

Dessutom jobbar förbundet på ge en möjlighet till — bara några dagar inför EM-kvalstarten mot Österrike. Mer har Hamrén inte att spela med.

 

Publicerad 2014-03-05 kl 21:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons