TV: Sverige avslutade VM-kvalet storstilat - fem olika målskyttar mot Finland

TAMMERFORS. Sverige hade inga problem med Finland i VM-kvalmatchen på Ratina Stadion i Tammerfors.
Den slutade 5-0 efter att fem olika spelare nätat för Blågult.
- Vi börjar en ny resa nu, säger målskytten Lina Hurtig till Fotbollskanalen.

Se de första fyra målen i spelaren ovan.

Redan VM-klara Blågult spelade sin avslutande kvalmatch mot en grupptrea utan chans att nå mästerskapet, och som saknade den bästa målskytten Adelina Engman. Jennifer Falk, Olivia Schough, Elin Rubensson och Lina Hurtig var nya i startelvan jämfört med laget som förlorade EM-semifinalen i England i juli.

Sverige inledde bäst och skapade matchens första målchans i den sjätte minuten, när Filippa Angeldahls skott från ett farligt läge styrdes till hörna. Nästa läge kom fyra minuter senare när Hurtig och Kosovare Asllani kombinerande sig fram till straffområdet. Den senare avslutade men rakt på Tinja-Riika Korpela som räddade.

I den 17:e minuten skulle sedan ledningsmålet komma. Finland slarvade på egen planhalva och bollen hamnade hos Asllani. Hon uppfattade kvickt Stina Blackstenius djupledslöpning och Arsenalanfallaren avslutade under Korpela och i mål. Hemmalaget svarade med ett anfall direkt efter målet men Heidi Kollanen sköt en fösare från ett bra läge.

En dålig hemåtpassning från Magdalena Eriksson gav Linda Sällström en ännu bättre målchans kort senare, men Falk stod i vägen och gjorde en viktig räddning. Sverige tappade det bastanta spelövertaget och finskorna fick allt mer boll under mitten av halvleken. Därför kom Hurtigs 2-0-mål i den 29:e väldigt välbehövligt. Anfallaren tog emot bollen mitt på Finlands planhalva, satte fart och avslutade elegant med ett distansskott i det bortre hörnet. Ria Öling stack upp några minuter senare med en möjlighet, där hennes framspelning nådde en farlig yta men ingen medspelare förmådde att avsluta.

I minut 35 kom nästa målchans för Sverige. Schoughs högerinlägg nådde en fri Blackstenius, som inte kunde styra direktskottet på mål. Det sista som hände i halvleken var att Schough sköt från snäv vinkel, ett avslut som Korpela täckte till hörna.

Fyra minuter efter halvtidsvilan stormade Fridolina Rolfö fram på Finlands planhalva, och så småningom fick Angeldahl en målchans vid straffområdeskanten. Korpela tippade dock skottet till hörna. Efter en timme nickade Schough bollen till den inbytta Rebecka Blomqvist, vars avslut räddades till en hörna. Den skulle förvaltas på bästa sätt, när Linda Sembrandt kom högst i klungan av spelare och knoppade in bollen i mål med huvudet.

4-0-målet kom fem minuter senare, i den 68:e minuten, när Blomqvist snodde åt sig bollen i finländskt straffområde och placerade bollen kyligt i det bortre hörnet. Någon minut senare vann även Madelen Janogy bollen nära hemmalagets mål och fick ett öppet skottläge. Den här gången räddade dock Korpela avslutet.

Med kvarten kvar tog sig inhopparen Hanan Bennison loss på högerkanten. Janogy mötte inlägget men fick ingen kraft i skottet som Korpela räddade. I stället var det Fridolina Rolfö, som fick fira på övertid till 5-0.

- Det känns såklart bra, 5-0 och stabilt rakt igenom, så det känns bra, säger Hurtig till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det är såklart viktig. Vi börjar en ny resa nu och vi var redan klara för VM, men det var en match vi ville vinna.

Matchen slutade 5-0 och Sverige vinner VM-kvalgrupp A med endast ett poängtapp på åtta matcher. VM-slutspelet i Australien och Nya Zeeland spelas nästa år.

- Det var jätteskönt. Jag tycker att vi gjorde en stark match. Att vinna med 5-0 borta mot Finland är ett väldigt bra resultat och det var en bra genomförd match, säger mittbacken Linda Sembrant till Fotbollskanalen.

Startelvor

Finland: Korpela (K) - Pikkujämsä, Westerlund, Kuikka (ubytt 46'), Koivisto - Öling, Summanen (40'), Ahtinen, Kollanen (46') - Danielsson (62'), Sällström (81').

Byten: Peuhkurinen (40'), Rantanen, Siren (46'), Franssi (62'), Rantala (81').

Sverige: Falk - Björn, Sembrant, Eriksson (K)- Schough (utbytt 79'), Angeldal (72'), Rubensson, Rolfö - Asllani (59'), Blackstenius (59'), Hurtig (59').

Byten: Andersson, Blomqvist, Janogy (59'), Bennison (72'), Rytting Kaneryd (79').