TV: Sverige föll mot Österrike - ilska efter slutsignalen

Grova misstag knäckte Sverige i Wien. Österrike vann med 2-1 (2-0).

Det hade utfärdats stormvarning under den första kvarten på Ernst Happel-stadion. Det pratades om ett Österrike som skulle kasta fram allt vad man hade, sätta full fart framåt och gå på knock med närmare 50 000 flaggviftande och skränande supportrar i ryggen.
Och vad hände? Det liknade inte ens en västanfläkt i den tryckande försommarvärmen.

Brände jättechans

I stället brände Johan Elmander ett läge han riskerar att få mardrömmar av redan efter två minuter, han sköt över från nära håll, och Jonas Olsson höll på att knäa in en nickpassning från Zlatan Ibrahimovic.
Och så några halv- och nästanchanser på det.

Landslaget hade linjerna, spelet, kontrollen och när Martin Harnik efter en kvart skickade ett inlägg 20 meter över och 30 meter från målet kom de första busvisslingarna.
Sverige hade matchen, Sverige hade Marcel Kollers fruktade och uppåtgående rödvita gäng i ett stadigt grepp. Det såg, på ren svenska, förbannat bra ut. Då kom misstagen, ett efter ett.
De där allt starkare konturerna av en bredare väg till Brasilien som kunnat skönjas förvandlades på några minuter till en snårig stig.

Mittbackarnas misstag

Andreas Granqvist och Jonas Olsson är inte de vassaste knivarna i lådan som rymmer svenska mittbackarna genom tiderna.
De får ta på sig målen.
Vid 1-0 (26) tog Olsson ett felbeslut som siste man, Harnik vann nickduellen, kom helt fri och kastade sig stiligt och skickligt över Andreas Isaksson händer. Italienaren Gianluca Rocchi blåste straff direkt. Samtidigt var han hygglig som inte frilägesutvisade Isaksson.

David Alabas succésäsong (vann trippeln med Bayern München) fortsatte när han utan krångel skickade in ledningsmålet.
Isakssons gula kort betyder att han missar tisdagens VM-kval mot Färöarna på Friends.
Sex minuter senare vräkte sig Marc Janko fram och nickade in Harniks högerinlägg. Där han inte Granqvist med i svängarna. Han var både bakom och på fel sida av Janko. Det var inte rättvist.
Men det är fotboll.
-Andra halvlek gör vi riktigt bra. Tycker vi gör det bra fram till deras 1-0 också. Förutom misstagen vid deras mål är det de sista 15 av första jag är besviken på. Det är ett grovt misstag vid första och dåligt försvar vid andra målet. Vi reser oss i andra halvlek men vår effektivitet är inte där den ska vara, sade Erik Hamrén till TV4.
Hamrén tyckte också att Sverige borde haft en straffspark när Andreas Granqvist gjordes ner i straffområdet:
-"Granens" tycker jag är straff från där jag står. Zlatan tror jag är mer att han snubblar, utifrån där jag står i alla fall.

Elmander avstängd

För Elmander fortsatte eländet. I den perfekta brytningen på Zlatko Junuzovic såg Rocchi en varning och precis som Isaksson kan anfallaren ta semester.
Först efter 60 minuter fick Hamrén nog av ännu en blek landskamp av Rasmus Elm. I sin 140:e landskamp kom Anders Svensson in med uppdraget att försöka bidra till något som kunde likna bragden på Olympiastadion i oktober.
Men det här var Wien, inte Berlin.
Och mirakel är en sällsynt tilldragelse.
Elmander fick en fot Ibrahimovics skarv efter 82 minuter och reducerade, men mer än så blev det inte.
Österrike är förbi Sverige i tabellen, liksom Irland som slog Färöarna. Båda har elva poäng. Sverige når lika många vid seger mot Färöarna.

Inget är avgjort, men en iskall vind drog plötsligt rakt in i den svenska landslagstruppen.
Publicerad 2013-06-07 kl 22:24