TV: Sverige slog Iran- mål och assist av Zlatan

Sverige

Sverige vann landskampen mot Iran hemma på Friends Arena. Zlatan Ibrahimovic blev stor segerfixare med ett mål och ett assist i första halvlek. Ola Toivonen punkterade sedan matchen med sitt nickmål i den 89:e minuten.

Sverige fick en drömstart i mötet med Iran.
Zlatan Ibrahimovic öppnade målskyttet på Friends Arena i den elfte minuten. Efter ett inlägg från Erkan Zengin dök en rättplacerad Ibrahimovic upp på bortre stolpen och nickade från nära håll in 1-0.

Sverige höll fortsatt i taktpinnen efter ledningsmålet och i den 21:a minuten kom 2-0 efter ett fint anfall som inleddes med en läcker tunnel och påföljande inlägg från Pierre Bengtsson på vänsterkanten. Inlägget satt på Ibrahimovic panna som behärskat nickade ner bollen till Marcus Berg som tryckte in bollen i mål.

Bara tre minuter efter Bergs 2-0 mål reducerade Javad Nekounam från straffpunkten efter att Andreas Granqvist rivit ner irans Vahid Amiri. Efter gästernas reduceringsmål var det svenska övertaget inte lika påtagligt och matchen jämnade ut sig något.

Efter 42 minuter tvingades Hamrén göra sitt första byte för kvällen då Emil Forsberg haltande fick lämna planen och in kom Sebastian Larsson.

Sverige gick till havltidsvila med en 2-1-ledning efter att ha öppnat starkt och gjort både 1-0 och 2-0 innan Iran kunde reducera genom veteranen Nekounam på straff.

Erik Hamrén genomförde ett byte i paus när Ola Toivonen kom in i stället för Ibrahimovic.

I den 58:e minuten var Iran nära att kvittera efter att ett långt inkast skarvats i Robin Olsens vänstra stolpe. Malmö FF-målvakten fick dock hjälp av stolpen som givmilt studsade tillbaka bollen rätt i hans famn.

Med 25 minuter kvar att spela bestämde Hamrén sig för ytterligare två byten när Robin Quaison och Johan Elmander kom in i stället för Erkan Zengin och Marcus Berg.

Den andra halvleken var jämn och präglades av en böljande matchbild där inget av lagen lyckades ta tag i taktpinnen, men det var Sverige som fick det sista ordet. I den 89:e minuten fick Sebastian Larsson bollen ute på högerkanten varpå han slog ett mycket fint inlägg in i Irans straffområde. Väl där tog sig Ola Toivonen skickligt upp mellan två iranska försvarare och nickade in 3-1 målet som definitivt avgjorde matchen.

I och med segern har Erik Hamréns landslag vunnit tre landskamper i år. Det är en mer än vad herrlandslaget mäktade mer under hela fjolåret.

Sveriges startelva: Robin Olsen - Anton Tinnerholm, Andreas Granqvist, Erik Johansson, Pierre Bengtsson - Erkan Zengin, Albin Ekdal, Kim Källström, Emil Forsberg - Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic.

Publicerad 2015-03-31 kl 21:37