TV: Sverige slog Ryssland – Johansson målskytt i första landskampen på sex år

Sverige (herr)

Reservbetonat lag - men Sverige slog Ryssland med 2-1 ändå.
Alexander Isak nätade och Mattias Johansson gjorde sitt första blågula mål, i första landskampen på sex år.
- Det är starkt att vinna sådana här matcher, säger Isak till C More.

Under torsdagen träningsspelade Sverige borta mot Ryssland. Förbundskaptenen Janne Andersson valde att ge många spelare som inte fått särskilt mycket speltid tidigare chansen från start. Men trots ett mindre rutinerat lag lyckades Blågult vinna – med 2-1.

Annars sattes Sverige under press tidigt. Jurij Zjirkov hotade direkt med ett farligt avslut efter en hörna, men Sveriges målvakt Karl-Johan Johnsson motade undan avslutet med en fin benparad.

- En väldigt fin räddning, utbrast C More-kommentatorn Åke Unger i sändningen.

Efter lite mer än en kvart var sedan Ryssland återigen nära att göra 1-0. Anton Mirantjuk fick avancera på offensiv planhalva och dundra upp ett skott i ribban.

Men i den 21:a minuten tog istället Sverige ledningen. Sebastian Larsson slog in en frispark i straffområdet och där inne nådde Alexander Isak först till bollen. Forwarden nickade in 1-0 i bortre hörnet.

- Oerhört vackert, utbrast C Mores kommentator Åke Unger.

Real Sociedad-spelaren fick chansen från start, bredvid Jordan Larsson. Och då lyckades han göra sitt första landslagsmål sedan EM-kvalet mot Färöarna i september förra året. Totalt sett har han nu gjort fem A-landslagsmål, fyra för det "riktiga" landslaget och ett på en januariturné.

I paus kom Mattias Johansson och Kristoffer Olsson in för Sverige. Den sistnämnde var direkt nära att göra 2-0, efter att ha spelats fri i djupled av Alexander Isak. Men mittfältarens skott gick rakt på Rysslands målvakt.

Sverige fick dock in 2-0. I den 73:e minuten sköt inhopparen Mattias Johansson in sitt första landslagsmål, med hjälp av ett ryskt ben. Skottet touchades på en motståndare och ställde målvakten Soslan Dzjanajev helt. Högerbacken, som alltså byttes in i paus, gjorde sin fjärde A-landskamp under torsdagen - och sin första under förbundskaptenen Janne Anderssons ledning. Senast Genclerbirligi-spelaren gjorde ett blågult framträdande var 2014.

Värt att notera är också att yttern Viktor Claesson, samt vänsterbacken Martin Olsson, gjorde comeback i landslaget. Båda två har tagit sig tillbaka från långtidsskador, och de hoppade in i den andra halvleken.

På tilläggstid reducerade Ryssland till 2-1. Aleksandr Sobolev nätade.

- Jag tycker att vi startade matchen ganska dåligt. Vi sparkade mycket långt och fick många kontringar emot oss, men det var ändå starkt att vi gick in till halvtid i ledning. I andra halvlek startade vi mycket bättre. Vi hittade kombinationer och kom till lägen, men det var inte vår bästa match. Det är dock ändå starkt att vinna sådana här matcher också, säger Alexander Isak till C More och fortsätter:

- Jag skulle vilja att vi rullar mer och det är klart att jag också vill hitta fler ytor, där jag kan komma rättvänd, då jag inte var det så mycket i dag. Men, som sagt, vi lyckades skapa några chanser ändå och det var viktigt att vi vann i dag.

Viktor Claesson är inne på samma spår som Isak.

- Jag tycker att det är väldigt starkt. Första halvlek var väl inte jättebra spelmässigt, men vi fick med oss 1-0 till paus. I andra var vi det bättre laget och hade kontroll. De ställde inte upp med sitt ordinarie lag, men toppspelare var ändå med i första halvlek, så jag tycker att det var en stark bortaseger i Moskva, säger Claesson.

Nu väntar två Nations League-matcher för Sverige. Först ska man ta sig an Kroatien på bortaplan på söndag. Därefter ställs man mot Portugal på bortaplan på onsdag.

Rysslands startelva: Soslan Dzjanajev - Mario Fernandes, Ilja Kutepov, Fjodor Kudrjasjov, Jurij Zjirkov - Magomed Ozdoev, Jurij Gazinski, Anton Mirantjuk - Vjatjeslav Karavaev, Artem Dzjuba, Andrej Mostovoj

Sveriges lag: Karl-Johan Johnsson - Emil Krafth (Mattias Johansson 46), Sebastian Holmén, Carl Starfelt, Pierre Bengtsson (Martin Olsson 72) - Sebastian Larsson (Kristoffer Olsson 46), Gustav Svensson, Mattias Svanberg, Ken Sema (Viktor Claesson 77) - Jordan Larsson, Alexander Isak (Robin Quaison 64)