TV: Sverige slog Thailand enkelt - men seger mot USA krävs för gruppseger

Sverige (dam)

Sverige tog i dag utan några större problem andra raka segern i VM.
Men trots två raka segrar krävs ytterligare en seger i den sista gruppspelsmatchen för att vinna gruppen.
- Vi vill vinna gruppen, så är det, säger Kosovare Asllani efter matchen.

Se höjdpunkterna från Sveriges seger mot Thailand i spelaren.

Sverige lyckades till slut ta en seger mot Chile i premiären av VM genom sena mål av Kosovare Asllani och Madelen Janogy. I dag väntade Thailand i den andra gruppspelsmatchen, ett Thailand som föll med hela 0-13 i premiären mot USA - den största förlusten någonsin i ett VM.

Förbundskapten Peter Gerhardsson valde att göra två ändringar i startelvan från mötet med Chile. Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson förpassas båda till bänken, medan Anna Anvegård och Lina Hurtig gick in i elvan. Madelen Janogy, som låg bakom båda målen mot Chile, startade på nytt på bänken.

Sverige tog som väntat tag i taktpinnen från start. Kosovare Asllani fick först ett jätteläge efter ett fint inlägg men nickade då över. I stället kom ledningsmålet minuterna senare då Linda Sembrant nådde högst och nickade in 1-0 på Elin Rubenssons frispark.

I den 19:e minuten utökade Sverige till 2-0 när Kosovare Asllani snappade upp en målvaktsretur och rullade in bollen i mål.

Sverige fortsatte att rada upp chanser, men de dröjde till den 42:a matchminuten innan nästa mål kom, då Fridolina Rolfö pangade till med ett tungt vänsterskott från distans.

Redan i halvtid valde Peter Gerhardsson att byta ut Fridolina Rolfö, in kom i stället Madelen Janogy.

Sverige skapade fler chanser att göra mål i den andra halvleken, och inte minst inbytte Janogy hade ett par möjligheter att näta. Det skulle dock dröja till den 81:a minuten innan 4-0 kom, genom en nick av Lina Hurtig.

4-0 såg ut att bli slutresultatet, men på stopptid reducerade Thailand till 1-4 genom en kontring. Målet var Sveriges första baklängesmål i turneringen.

Men det stannade inte där. I matchens slutsekunder fick Sverige straff efter en VAR-granskning då en thailändska fick bollen på armen. Elin Rubensson klev fram och gjorde inget misstag från elva meter och satte 5-1 för Sverige, vilket blev matchens sista mål.

- Det var skönt. Men det är klart att det var lite surt att vi släppte in ett mål, så klart.Vi ville verkligen hålla nollan och producera framåt. Men det blev 5-1 i alla fall, säger Lina Hurtig efter matchen.

Segern gör att Sverige står på sex poäng, full pott, efter två spelade matcher. I den sista gruppspelsmatchen slog USA Chile, vilket gör att Sverige måste vinna den sista gruppspelsmatchen mot just USA för att vinna gruppen, då amerikanskorna har mycket bättre målskillnad.

- Vi ska inte låta dem ha övertaget och bara försvara oss. Vi vill vinna gruppen, så är det, säger Kosovare Asllani efter matchen.

Misslyckas Sverige med att vinna gruppen och slutar tvåa ställs man mot grupptvåan från grupp E, vilket blir antingen Kanada eller Holland. Vinner Sverige gruppen får man möta tvåan från grupp B, vilket blir antingen Tyskland eller Spanien.

Sveriges lag: Hedvig Lindahl - Hanna Glas, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson - Elin Rubensson, Kosovare Asllani, Caroline Seger (Olivia Schough ’69)- Fridolina Rolfö (Madelen Janogy ’46), Anna Anvegård (Mimmi Larsson ’77), Lina Hurtig.

Thailands startelva: Boonsing - Phancha, Chinwong, Sornsai, Srangthaisong - Dangda, Intamee, Khueanpet, Nild, Thongsombut - Sung-Ngoen.