TV: Sverige stod för sen vändning mot Island - Andersson med läckert frisparksmål

Sverige (herr)

Sverige låg under med 1-0 och var illa ute mot Island.
Sedan gjorde Elias Andersson ett läckert frisparksmål innan Jacob Ondrejka petade in segermålet på tilläggstid.
- Extremt skönt. Jag hade känslan redan igår att jag skulle göra mål, säger segerskytten till C More efter matchen.

3:17

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna mellan Sverige och Island i spelaren ovan.

Efter att ha besegrat Finland med 2-0 i måndags spelade Sverige under torsdagskvällen sin andra och sista landskamp under januariturnén i Algarve, Portugal, där Island stod för motståndet.

Till skillnad från matchen mot Finland var det en jämn inledning mellan Sverige och Island, där Jacob Ondrejka stack ut. Redan i den andra minuten mötte han upp ett inlägg i det isländska straffområdet och fick till ett avslut från nära håll, vilket blockerades av en isländsk försvarare. I den 15:e minuten avancerade han in från sin högerkant och måttade ett avslut med sin känsliga vänsterfot, men det styrdes ut till svensk hörna.

Islands första läge kom efter 18 minuter. Júlíus Magnússons skott i svenskt straffområde styrdes via en försvarare och fick en lurig bollbana. Jacob Widell Zetterström tvingades sträcka ut sin fulla längd för att tippa ut avslutet till en isländsk hörna.

I den 24:e minutens stod Sebastian Nanasi för en läcker soloaktion. Malmö FF-yttern dribblade sig igenom det isländska försvaret och kom en-mot-en med Frederik Schram i det isländska målet - och till Islands lättnad lyckades Schram göra sig stor och avvärja läget.

Därefter avlöste de isländska chanserna varandra. I den 26:e minuten fick Dagur Dan Thorhallsson ohotat nicka från straffpunkten och Widell Zetterström tvingades till en imponerande reflexräddning för att hålla bollen utanför det svenska nätet.

Sedan, med halvtimmen spelad, tilldelades Island en straff då Gustaf Lagerbielke blockerat ett skott med armen framför det svenska målet, i efterspelet på en jätteräddning från Widell Zetterström. Elfsborgsanfallaren Sveinn Aron Gudjohnsen klev fram till straffpunkten - men fick se sin straff räddas. Dessvärre för Sverige och Widell Zetteström kunde Gudjohnsen peta in returen till 1-0 Island.

Tio minuter senare, i den 41:a minuten, höll Sverige på att kvittera. Ondrejka vek inåt i banan och tog avslut från distans. Men skottet smet precis utanför Islands högra stolpe.

I inledningen av den andra halvleken försökte Victor Edvardsen sig på en fräckis. Asoro pressade en isländsk mittback till att passa fel, vilken Edvardsen sköt direkt mot det isländska målet. Schram var dock vaken och kunde plocka ner skottet.

Efter 60 minuter spelat tog sig Island till sitt första läge i den andra halvleken. Magnússon plockade upp en misslyckad svensk rensning vid straffområdeskanten och sköt på en touch - men skottet flög högt upp på läktaren på Estádio Algarve. Magnússon fick sedan ett liknande läge 18 minuter senare, men även då gick skottet över.

Med fem minuter kvar att spela av ordinarie tid satte Asoro fart på offensiva planhalva. Djurgårdsforwarden fälldes sedan strax utanför det isländska straffområdet och tilldelades en frispark. Den tog sedan klubblagskollegan Elias Andersson läckert hand om och skruvade in över muren till 1-1. Första landslagsmålet i första A-landskampen för Andersson.

Sverige skulle sedan hinna med att vända. På hörna i den 94:e minuten nådde Lagerbielke högst och fick till en nick mot mål. Schram lyckades rädda, men Ondrejka hann sedan först på returen och petade in segermålet 2-1.

Blågult vann därmed båda matcherna under Algarve-lägret och har, räknat med träningsmatcherna mot Mexiko och Algeriet i höstas, nu vunnit fyra raka matcher.

När segerskytten Ondrejka mötte TV4 efter matchen passade han på att skicka en passning till den isländska målvakten, Hákon Rafn Valdimarsson - som är hans lagkamrat i IF Elfsborg.

- Extremt skönt. Jag hade känslan redan igår att jag skulle göra mål, sedan att Hákon står i målet gör bara att det känns bättre. Så det är kul.

Du har lite med dig när du möter honom på träningen sen.
- Ja exakt, nu kan han vara lite tyst, haha.

Ondrejka fortsatte sedan att beskriva matchen.

- Det var lite jobbigt första halvlek. Sedan tycker jag att vi kämpar oss igenom den andra halvleken, och sedan gör vi ett fint mål och en enkel tap-in. Det var skönt att gå härifrån med en vinst.

Sverige: Jacob Widell Zetterström - Josafat Mendes, Edvin Kurtulus, Gustaf Lagerbielke, Elias Andersson - Jacob Ondrejka, Armin Gigovic, Carl Gustafsson, Sebastian Nanasi - Victor Edvardsen, Joel Asoro.

Island: Frederik Schram - Damir Muminovic, David Kristjan Olafsson, Höskuldur Gunnlaugsson, Róbert Orri Thorkelsson - Júlíus Magnusson, Dagur Dan Thórhallsson, Aron Sigurdarson, Saevar Attli Magnússon - Aron Bjarnarson, Sveinn Aron Gudjohnsen.