TV: Sverige tappade poäng i premiären – kryssade mot Nederländerna

Jonna Andersson gav Sverige ledningen med sitt första mästerskapsmål.
Men Jill Roord räddade en poäng för Nederländerna med sin kvittering.

3:25

Avbryt
Försök igen

Sverige ställdes under lördagskvällen mot Nederländerna på Bramall Lane i Sheffield i EM-premiären.

Då startade Sverige utan Stina Blackstenius i startelvan. Arsenal-stjärnan har inte tränat fullt i veckan på grund av en skada och inledde på bänken. I stället klev Kosovare Asllani upp i anfallstrion, med Lina Hurtig och Fridolina Rolfö. Både Sofia Jakobsson och Johanna Rytting Kaneryd fick således inleda på bänken.

Förbundskapten Peter Gerhardsson valde att ställa upp med en trebackslinje, med Amanda Ilestedt, Nathalie Björn och Magdalena Eriksson.

Sverige inledde piggt och tog sig upp i Nederländernas straffområde. Tidigt fick Sverige en frispark i offensivt läge som Asllani förvaltade. Inne i straffområdet krockade då tre nederländska spelare, varav målvakten Sari van den Veenendaal samt försvararen Stefanie van der Gragt båda var rejält medtagna efter smällen men kunde efter en läkarkontroll spela vidare.

Det dröjde dock inte länge innan van den Veenendaal tvingades till ett byte. Hon tog sig då för axeln och ersattes av Daphe van Domselaar.

Strax därefter kom Asllani till Sveriges första vassa läge, men skottet gick i utsidan av nätet.

Med dryga halvtimmen spelad kom också matchens första mål. Asllani drev upp bollen på högerkanten och skickade in bollen centralt. Hurtig hoppade undan vilket öppnade för att Jonna Andersson kunde peta in bollen från nära håll. Inne i målburen smällde en nederländsk försvarare upp bollen i taket, men den var över linjen sedan tidigare. Det är Anderssons första mål i ett mästerskap.

Strax efter ledningsmålet tvingades Nederländerna till ett andra byte i matchen. Aniek Nouwen utgick haltandes och ersattes av Marisa Olislagers.

I andra halvlek kom en kvittering från Nederländerna. Vivianne Miedema drev upp bollen och trots att Sverige lyckades bryta ett par passningar i uppbyggnaden kom bollen fram till Jill Roord som placerade in bollen bakom Hedvig Lindahl.

Efter 70 minuter spelade tog Sverige in pigga ben i offensiven när Stina Blackstenius, Hanna Bennison och Johanna Rytting Kaneryd byttes in. Ut gick Hurtig, Andersson och Angeldahl.

Rytting Kaneryd utmärkte sig ute på högerkanten med flera initiativ, men hennes inlägg nådde flera gånger till målvakt i stället för offensiv spelare. Även Asllani skapade ett läge på en kontring men skottet gick rakt i famnen på målvakten.

Med minuter kvar av ordinarie tid drog Rolfö iväg ett skott med vänstern, som van Domselaar med nöd och näppe kunde peta utanför stolpen.

Men något segermål kom inte, varken för svensk eller nederländsk del utan lagen får dela på poängen i premiärmatchen, som slutade 1-1.

Vi är alla vinnare och vi vill alltid vinna en premiär, men vi ska vara realistiska. Vi mötte ett väldigt starkt lag och även Holland har otroligt mycket kvalitet i sitt lag. Det visade sig i dag, då vi i första halvlek hade mer momentum och i andra halvlek hade de momentum. Det var en jämn match överlag, säger Asllani till C More efter matchen.

Vi hade momentum stundtals i matchen, där vi skapade lite mer och det var bara sista delen där. Vi måste fylla på med fler folk i boxen och trycka upp våra wingbacks ännu mer för att bli ännu mer offensivt farliga, men jag tycker vi hade tendenser. Det var en premiär, nu är den avklarad och nu är vi inne i turneringen, fortsätter hon.

Hur bygger ni vidare på det här?
 - Vi har match redan på onsdag, så vi måste bara återhämta oss och köra igen. Vi måste vinna de andra två matcherna och det ska vi göra.

Sverige: Lindahl - Ilestedt, Björn, Eriksson - Glas, Angeldahl, Seger, Andersson - Asllani, Hurtig, Rolfö

Nederländerna: van Veenendaal - Wilms, van der Gragt, Nouwen, Janssen - Groenen, Spitse - Roord, van de Donk, Martens - Miedema

Sveriges möte med Nederländerna börjar klockan 21.00 under lördagskvällen och sänds på TV4 och streamas på cmore.se. Studiostart är klockan 20.00.