TV: Sverige vann gruppfinalen - avancerar till A-divisionen

Sverige (herr)

Victor Nilsson Lindelöf och Marcus Berg fixade svensk 2-0-seger i gruppfinalen mot Ryssland.
Därmed avancerar Sverige till A-divisionen i Nations League - och får en extrachans att nå EM 2020.
- Det är så jäkla roligt att vi får visa upp det spelet vi har här hemma i dag, säger Janne Andersson till C More.

Sverige var illa ute i Nations League efter två matcher, förlust mot Turkiet och oavgjort mot Ryssland. Men Janne Anderssons lag kan nu sammanfatta en mycket lyckad novembersamling. Gruppfinalen mot Ryssland på Friends Arena slutade med en svensk 2-0-seger - och Sverige vann därmed gruppen.

Sverige hade mycket boll och kom till ett antal chanser under första halvtimmen. I den 31:a minuten kom Andreas Granqvist fint på en hörna och nickade mot mål. Andrej Lunev kunde dock rädda ut till en ny hörna. Några minuter senare var det istället nära att Ryssland tog ledningen. Efter ett bolltapp av Kristoffer Olsson, som annars stod för en fin insats, frispelades Aleksej Ionov till höger i straffområdet. Robin Olsen kom ut starkt och räddade Sverige.

Fem minuter före halvlekens slut skulle Sverige ta ledningen. Återigen var det en hörna som skapade ett farligt läge, och Victor Nilsson Lindelöf tryckte in 1-0. Det var backens första mål i landslaget på drygt två år.

Sverige kontrollerade matchen i den andra halvleken. I den 72:a minuten kom också 2-0. Sebastian Larsson sköt ett lågt skott som tvingade fram en retur, då höll sig Marcus Berg framme och petade in bollen i öppet mål. Därmed bröt anfallaren den långa måltorkan i landslaget - som stannade på 16 raka matcher utan mål.

Sverige vann matchen med 2-0 och därmed även gruppen, på inbördes möten före Ryssland på samma poäng.

- Det är så jäkla roligt att vi får visa upp det spelet vi har här hemma i dag. För jag tycker att vi har en variation och äger den här matchen egentligen från den första minuten, säger Janne Andersson till C More.

- Hela den här samlingen, VM-känslan var där igen i allt vi gjorde.

Det svenska landslaget flyttas i och med gruppsegern upp till A-divisionen i Nations League samtidigt som man även har chans att bli kvalificerat för EM via Nations League. Det gäller däremot endast om Blågult inte lyckas kvalificera sig för mästerskapet via det "vanliga" EM-kvalet.

Gruppsegern ger också en bonus till SvFF på 15 miljoner kronor.

Lagens startelvor:

Sverige: Olsen - Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Larsson, Johansson, K. Olsson, M. Olsson - Claesson, Berg.

Ryssland: Lunev - Ignatyev, Neustädter, Dzhikiya, Nababkin - Kuzjajev, Gazinsky - Ionov, Poloz, Jerochin - Dzjuba.