Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
2:15

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se inslaget med Marika Domanski Lyfors i spelaren.

TV: SvFF tvingas betala ur egen ficka för att skicka alla ledare - stor skillnad mot herr-VM

Svenska Fotbollförbundet tvingas betala ur egen ficka för att kunna skicka alla landslagsledare till VM i sommar.
Fifa betalar bara för färre än hälften så många ledare i damernas mästerskap, än vad de gör i herrarnas.
- Jag tror att alla de stora länderna har synpunkter på det här, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Till VM i Ryssland förra året kunde varje nation skicka delegationer på 50 personer – 23 spelare och 27 ledare – och få kostnaderna täckta. Men till VM i Frankrike i sommar säger Fifas regelverk uttryckligen att de bara kommer att betala för tolv ledare per land.

Ytterligare 15 ackrediteringar går att få, men då får nationsförbunden betala själva.

- Vi matchar ju upp det från Svenska Fotbollförbundet, så vi kommer vara lika många som vi var på herr-VM. Men det är inte alla förbund som kan göra det, säger Marika Domanski Lyfors.

ANNONS

- Det innebär att vi får ta en större ekonomisk kostnad för hela truppen både vad gäller boende och resor, men det har inte varit några diskussioner. Det kommer att bli bra förutsättningar.

Varför ser det ut på det här sättet?
- Jag har ställt frågan till Fifa varför det skiljer, för det borde inte skilja på antal ledare för  damlag respektive ett herrlag, och fått svaret att det är en budgetfråga.

- Fifa har väl en rambudget för ett dam-VM och då menar de att det är för 35 personer man vill betala.

En viss förbättring har skett sedan det senaste VM i Kanada för fyra år sedan. Då fanns det bara möjlighet att ackreditera 35 personer per land, men nu går det alltså att ta med 15 stycken som ”support staff” om man är beredd att betala.

- Det är en stor skillnad, väldigt bra, så att vi kan ta med alla ledare vi vill som ska jobba med laget för att ge de bästa förutsättningarna.

Hur ser det ut i övriga nationer, är ledartrupperna generellt mindre på damsidan?
- De stora nationerna har ju precis samma verksamhet på dam- respektive herrsidan. Så är det i de flesta nationsförbunden. Det kan vara någon av de mindre som har det svårare, men då är det nog också just en ekonomisk fråga.

ANNONS

Driver ni den här frågan gentemot Fifa?
- Jag tror att alla de stora länderna har synpunkter på det här och jag tror att det kommer förändras i framtiden.

Små steg har tagits mot att göra fotbollen mer jämställd. I höstas beslutade Fifa att för första gången ge klubbarna på damsidan ekonomisk ersättning när de har spelare i VM, att bidra med pengar till VM-lagens förberedelser och att dubbla prispengarna från 135 miljoner kronor till 270 miljoner kronor - även om gapet till herrarnas prissummor ändå ökar.

Men fortfarande ser flera av Fifas egna regler till att förutsättningarna skiljer sig åt mellan damer och herrar, bland annat vad gäller hur lagen bor under VM. Det svenska herrlandslaget kan i stort sett välja var det vill bo under större delen av VM, medan damlandslaget måste bo på de hotell som Fifa valt ut.

- Vi är ju dedikerade hotell beroende på vilken ort vi spelar på. Det är väldigt fina hotell, så det är väldigt bra förutsättningar, men vi har inte den möjligheten att vi kan välja ett base camp eller ett visst hotell ur en katalog som man kan göra på herrsidan, säger Domanski Lyfors.

ANNONS

Skulle ni vilja välja att ha ett base camp att landa i, om den möjligheten fanns?
- Nu ser det ut som det gör den här turneringen och det är så pass långt mellan orterna att vi måste följa det. Det känns ganska naturligt. Men vid ett annat tillfälle kan det vara så att man vill välja sitt boende lite mer. Det blir en annan flexibilitet. Jag hoppas att det blir så i framtiden.

EMMA LUKINS

Publicerad 2019-04-03 kl 21:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto