TV: Tung svensk förlust - efter sen blunder mot Kroatien

ZAGREB. Sverige föll med 2-1 mot Kroatien.
Efter ett sent mål av hemmalaget.
- Känns för jävligt, säger Emil Forsberg till C More.

Se 2-1-målet i spelaren ovan.

Under söndagen spelade Sveriges herrlandslag en viktig Nations League-match borta mot Kroatien, som tog VM-silver 2018. Båda lagen stod på noll poäng i sin grupp inför mötet och ser ut att göra upp i en kamp om att hålla sig kvar i turneringens division A (högstadivisionen).

Inledningsvis hade Kroatien mest boll och hemmalaget hade tidigt en boll i nät, men det målet vinkades bort på grund av offside. För Sverige dröjde det fram till den 25:e minuten innan första riktiga avslutet avlossades. Dejan Kulusevski fick till ett skott som Dominik Livakovic enkelt kunde ta hand om.

I den 31:a minuten tog Kroatien ledningen. Sveriges forward Alexander Isak slog en dålig passning, vilket ledde till en kroatisk kontring och 1-0. Nikola Vlasic placerade in bollen i ena hörnet från nära håll.

Det var ställningen i paus, efter en halvlek som Kroatien skapade en hel del under. Sverige? Knappt någonting.

Efter 50 minuter lyckades Dejan Kulusevski bryta sig loss på högerkanten för Kroatien och slå in bollen i straffområdet, varpå hemmalagets mittback Dejan Lovren försökte rensa men istället fick bollen på handen. Trots protester från svenska spelare valde domaren John Beaton att fria och inte döma straff.

I 66:e minuten kvitterade Sverige till 1-1. Blågult spelade sig fram på högerkanten, där ytterbacken Mikael Lustig rusade fram, spelade in till Emil Forsberg och han hittade därefter fram till en ren Marcus Berg. Forwarden rullade enkelt in bollen i nät från nära håll.

Tre minuter senare var Sverige inte långt ifrån att ta ledningen. Emil Forsberg spelade fram inhopparen Viktor Claesson i djupled, varpå Claesson sköt tätt utanför främre stolpen.

Sverige skapade mest i andra halvlek och såg länge ut att knipa en viktig bortapoäng, eftersom inbördes möten avgör placeringarna i gruppen om två lag står på samma poäng. Men i den 84:e minuten lyckades Kroatien göra 2-1. Inhoppande forwarden Andrej Kramaric tryckte in bollen i mer eller mindre öppet mål, efter att Pontus Jansson förlorat en duell mot Ivan Perisic och gett Kroatien ett drömläge.

- Pontus Jansson kom helt fel där. Han missbedömde bollen. Han chansade och gick på fel sida, säger C Mores expertkommentator Hanna Marklund.

- Så olyckligt… de har gjort så mycket bra i matchen och så är det en situation som missbedöms.

Matchen slutade 2-1 till Kroatien.

- Det känns för jävligt. Jag tycker vi var riktigt bra i andra halvlek. Men i första halvlek var vi passiva och lät Kroatien spela boll. Vi hade inget att komma med då. Det var dåligt och naivt. Vi tog tag i det i andra halvlek och visade att vi kan spela riktigt fin fotboll när vi vågar, säger Emil Forsberg.

- Sen fick de ett skitmål och det känns för jäkla surt. Det är svårt att hitta ord.

Forsberg är tydlig med att Blågult backar Jansson efter misstaget.

- "Ponne" är nedbruten, men det är sånt som händer. Det här är inte hans fel. Vi vinner tillsammans och vi förlorar tillsammans.

Jansson själv är kritisk till sitt eget agerande vid 2-1-målet.

- Det var dåligt försvarsspel av mig. Jag tar på mig misstaget och målet. 100 procent. Otroligt retsamt och irriterande. Det är en boll som jag normalt sett löser, säger Jansson.

- Jag räcker upp handen och säger att det är mitt fel. Men det är onödigt att analysera det. Jag ska göra det bättre. Normalt sett gör jag det.

Kroatiens lag: Dominik Livakovic - Filip Uremovic, Dejan Lovren, Duje Caleta-Car, Dario Melnjak (Andrej Kramaric 74) - Marcelo Brozovic - Mateo Kovacic (Mario Pasalic 46), Luka Modric, Nikola Vlasic - Josip Brekalo (Domagoj Bradaric 74), Ivan Perisic

Sveriges lag: Robin Olsen - Mikael Lustig, Pontus Jansson, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson - Dejan Kulusevski, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg - Alexander Isak (Viktor Claesson 65), Marcus Berg