POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

TV: UEFA kan dra sig ur VM om inte Blatter avgår

2:36

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Fifa tänker genomföra ordförandevalet på fredag, trots att fotbollens kanske största skandal genom tiderna är på väg att rullas upp. Nu hotar UEFA med att dra sig ur VM om inte Sepp Blatter avgår som presidentkandidat.

Vid fredagens ordförandeval siktar Sepp Blatter på att bli omvald för en femte mandatperiod men allt fler röster höjs nu för att han ska avgå. Under torsdagens krismöte med representanter för de sex kontinentalförbunden uppmanade Europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Michel Platini den 79-åriga schweizaren att lämna sin post.

- Jag bad om att få tala enskilt med honom (Blatter) men han sade att jag skulle säga det jag hade att säga inför de andra. Då bad jag honom att avgå, sade Platini på en presskonferens.

Enligt Uefa-basen kommer en övervägande majoritet av de europeiska förbunden att rösta på den jordanska prinsen Ali bin al-Hussein i ordförandevalet. Platini berättade även för Sky News att UEFA kan hoppa av Fotbolls-VM om inte Blatter avgår som president.

- Vi har fått nog. Tyvärr förstår inte Herr ordföranden hur allvarlig situationen är. Vi är öppna för alla alternativ just nu, jag önskar ärligt talat inte det, sade Platini.

– Vi ska ha ett möte i Berlin för att se över möjligheterna, fortsatte UEFA:s president.

"Känns olustigt"

Mot bakgrund av onsdagens händelser anser Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson — som tidigare meddelat att Sverige tänker rösta mot Blatter — att det vore olämpligt att genomföra valet på fredagen. Han ställer sig bakom Uefas krav på att skjuta upp omröstningen.

- Under förutsättningen att delar av Fifas ledning sitter i förhör om oegentligheter känns det olustigt att gå till en kongress och avhandla andra frågor. Sedan är det en annan fråga om det är möjligt att skjuta upp valet. Vi (de europeiska förbunden) är 53 av Fifas 209 medlemmar, säger han till TT på telefon från Zürich.

Sent på onsdagskvällen uppmanade Uefas exekutivkommitté sina medlemmar att överväga att inte delta på kongressen. Efter ett sammanträde under torsdagen meddelade Nederländska fotbollsförbundets ordförande Michael van Praag att det inte blir någon bojkott.

- Den svenska uppfattningen är att man bör delta och påverka. Sedan kan exceptionella händelser kräva exceptionella åtgärder och det är klart att vi måste göra en skarp markering, säger Nilsson.

En natts sömn räckte inte för att skaka av sig onsdagens händelser.

- Det är med bedrövelse och förtvivlan man tar emot den typen av nyheter. Samtidigt har Fifa omgärdats av rykten under lång tid och det goda med det här är att man äntligen hittar förutsättningar för att lagföra och nagla fast dem som sysslat med oegentligheter. Och tack och lov är det väldigt långt från det som sker nu till det som händer på planen, säger Karl-Erik Nilsson.

Asien stöder Blatter

Asiatiska och Afrikanska fotbollsförbunden har meddelat att de motsätter sig att ordförandevalet skjuts upp.

Det asiatiska förbundet uttalar dessutom sitt stöd för Blatter.

"AFC upprepar (innehållet i) beslutet som fattades på kongressen i São Paulo 2014, att stödja Fifas ordförande Joseph S Blatter", skriver förbundet på sin webbplats.

Den 39-åriga Ali bin al-Hussein är Blatters enda kvarvarande motkandidat i valet.

Publicerad 2015-05-28 kl 16:33
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto