POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

TV: Volleykanon och smörpass räddade Sverige

Två ögonblicks briljans, en volley av Rasmus Elm och en passning av Zlatan Ibrahimovc, ordnade tre poäng i VM-kvalpremiären mot Kazakstan.

Det är redan långt som det är till Brasilien. På ett sätt kom landslaget närmare.
2-0 (1-0) mot Kazakstan och tre poäng i VM-kvalöppningen. Sett till prestationen ökade snarare avståndet.


Kazakernas respekt var påtaglig. Anatolij Bogdanov sattes som mittlås framför fyrbackslinjen och det var "alle man bakom bollen" när Sverige ägde den.
Vilket var ofta.

Men felprocenten i uppspelen var på tok för hög, rörelsen för dålig och den där nödvändiga bredden saknades. När dessutom Johan Elmander fortfarande saknar tempo och tajming efter fotoperationen (han drog dessutom på sig en varning för en grov fällning) och Ola Toivonen rätt omgående gick vilse där han helst inte vill vara (vänsterkanten) var det lätt att försvara sig.
Det är inte i såna matchsituationer Pontus Wernbloom gör sig som bäst. Rasmus Elm borde ha klarat det bättre. Där hade Anders Svensson gjort ett vassare jobb.

Sverige saknade inte viljan.
Sverige saknade idéer.
Efter visslingar kom jubel
Förbundskaptenen Erik Hamrén hade hamrat in "tålamod" som ett av nyckelorden för att få hål på Kazakstan.
Det saknades.

Av spelarna - och hos publiken (20 414), som började visa sitt missnöje när det första VM-kvalet i Malmö började närma sig en spelad halvtimma. Hamrén såg sammanbiten ut. Armarna i kors, läpparna strama, blicken undrande.

Men de spridda visslingarna blev till ett unisont och efterlängtat jubel i 31:a minuten. Sebastian Larsson spelade ut till Zlatan Ibrahimovic som rört sig långt ut till höger. Inspelet var inget vidare, den kazakiska undanrensningen sämre och Mikael Lustigs skott allra sämst. Eller perfekt - om man så vill.

Bollen hamnade nämligen hos Elm som drog till med vänstern. Hans andra mål i landslaget, tre och ett halvt år ett efter det första mot Österrike.

Ibrahimovic visade vad han tyckte om halvleken när han drämde bollen högt upp på läktaren vid halvtidssignalen.

Fortsättningen? Inte mycket bättre. Även om inhopparen Marcus Berg bredsidade in 2-0 i fjärde tilläggsminuten.

Toivonen klev av redan i 55:e minuten med skadad högerfot. Emir Bajrami, vars kapacitet just nu får har koll på, ersatte.
Till slut kom Svensson in, för Elm, efter en timma.

Två månader är en kort tid i hans långa landslagskarriär, visade det sig omgående. 36-åringen styrde upp det hela, behjälpt av den självklara auktoritet som naturligt medföljer i landskamp 133.
Den 12 oktober väntar Färöarna i Torshavn och några dagars senare, det riktigt stora testet mot Tyskland på Olympiastadion i Berlin.

Publicerad 2012-09-11 kl 22:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå