TV: Wernblooms mål bäddade för seger i kvalpremiären - se höjdpunkterna här

Sverige

Pontus Wernbloom gjorde två mål mot Ungern och hade en egen uppvisning i Erik Hamréns premiärseger i EM-kvalet.
- Ett stort grattis till Pontus, säger Zlatan.

Erik Hamrén ville ha en "krigare" på planen.
Han fick som han ville.
Men Pontus Wernbloom gjorde mer än skitjobbet.
Han gjorde målen också när landslaget fick en pangstart i EM-kvalet — 2—0 (0—0) mot Ungern.

Zlatan Ibrahimovic bjöd omgående på finesser.
Ett totalt oväntat och elegant maskerat instick mellan de ungerska mittbackarna ställde Ola Toivonen solo med Gabor Király.

Király höll sig kall.
Toivonen blev för ivrig.
Och ett ledningsmål redan efter 19 minuter stoppades av ett par grå långbrallor.Näste man att serveras var Emir Bajrami, men inte heller han hade killerinstinkten påslagen, tvekade, fick snedträff och bollen hamnade i burgaveln.När den italienske premiärministern Silvio Berlusconis nye kompis fick chansen själv, bommade även han grovt, framspelad av Bajrami.

Och på Johan Elmanders inspel hann Ibrahimovic inte riktigt fram. Liggande raklång stötte han bollen utanför.
- De låg hårt på oss i första. I andra blev de trötta och då släppte allt. Det är bara att njuta av segern, säger Ibrahimovic till Viasat.

Av den där sprudlande offensiven som många hoppats på efter träningslandskamperna mot Bosnien, Vitryssland och Skottland, blev det inte mycket. Därtill var Ungern länge en betydligt potentare motståndare än sommarens sparringpartners.

Gång efter annan har förbundskapten Hamrén påpekat "att det finns mycket att jobba med". Det gör det. Spelet flyter elegant och hackar betänkligt om vartannat.

Blågul skadekris

Inte blev det lättare av att Anders Svensson fick halta av sin 109:e landskamp efter 33 minuter och ersättas av Kim Källström..

Ungern hade visserligen inte ett enda avslut på Andreas Isaksson i första halvlek. Det betyder inte att det var lugna gatan.

I stället var det oroligt på gränsen till virrigt bakåt några gånger.

Isaksson fick betala priset. Han och Daniel Majstorovic kolliderade, Isaksson grinade illa, bet ihop till pausen innan han lämnade över till Johan Wiland i andra halvlek och debut i en tävlingslandskamp för FC Köpenhamns målvakt.

Två ofrivilliga byten blev raskt tre. Två minuter in i andra skallade Elmander ihop med Zsolt Laczko och vinglade av. Elmander ville spela vidare men där lade landslagsläkaren Anders Valentins in ett omedelbart veto.

Första i landslaget

I besvikelse slet Elmander av sig tröjan.
I glädje vrålade Råsunda minuten senare. Larsson, inkommen för Elmander och briljant, kom runt på högerkanten, Pontus Wernbloom stångade sig fram i straffområdet.

Inlägget var perfekt. Nicken likaså. Kraftfull, välriktad — och förlösande. Wernbloom kunde inte valt ett mycket bättre tillfälle för sitt första landslagsmål. Utan det, inga tre poäng. Och en haltande start i EM-kvalet.

- Varför ska man bränna krutet i träningsmatcherna? Jag gillar att gå i djupet och ibland blir det till och med mål, säger Wernbloom som hyllades av Ibrahimovic.
- Han gör ett fantastiskt jobb.

För att vara helt på den säkra sidan dubblade han antalet mål i 73:e. Wernbloom skallade först Källströms hörna i ribban men stötte in returen.

En mer uppmärksam domare än engelsmannen Martin Atkinson hade sett att Ibrahimovic stötte bort en ungersk försvarare med båda händerna när hörnan slogs.
Saken var klar, ungrarna tappade geisten och det kunde ha blivit ett par mål till.
EM-kvalet fortsätter på tisdag, mot San Marino i Malmö.