TV: Zengin och Durmaz gör mål - kramas med Zlatan

Ett jobb skulle göras och det gjordes. Varken mer eller inte mindre.

2—0 mot Liechtenstein i EM-kvalet var mer hantverksmässigt än konstnärligt.

Men tre poäng är tre poäng.

"Det finns inga lätta matcher" var mantrat som gång på gång kom ur spelarmunnarna i förhandssnacket. Klyscha? Ja. Men också en välgrundad hållning.

Fråga Nederländerna som låg risigt till mot Kazakstan i fredags. Eller Italien som höll på att ställa till det mot Azerbajdzjan samma kväll. Eller Fabio Capello, vars ryssar chockades (1—1) av Moldavien hemma i Moskva några timmar innan det var dags på Friends.

Det tog 34 minuter att köra in den första kilen i den liechtensteinska ultradefensiven. Erkan Zengin fick målet, men det var lika mycket ett självmål. Ivan Quintans slängde fram högerfoten när Zengin sköt och bollen seglade i en vid båge över Cengiz Bicer och in i hörnet.

Tur? Jo, men tur är något man förtjänar.

Fick kram av Zlatan

Zengin sprang raka vägen ut till avbytarbänken och Zlatan Ibrahimovic. Tillsammans med Jimmy Durmaz förenades kortspelartrion i en famn. Men trots målet var det en rätt svag svensk giv de första 45.

På pluskontot:

En hel del avslut, några "nära-mål-lägen", mängder med hörnor och en boll till inne bakom Cengiz Bicer. Det målet skulle ha varit Emil Forsbergs första i landslaget, men den litauiske assisterande domaren var inte på hugget när Kim Källström lyfte in bollen och missade att två försvarare upphävde den offside mannen med flaggan tyckte sig se.

På minuskontot:

Att slå hål i en försvarsmur som den Liechtenstein ställde upp kräver fart, fantasi, samordnade löpningar och precision i passningar och inlägg. Där brast det lite här och var.

Rena bjudningen

Om Zengins mål var turligt var Jimmy Durmaz direkt i andra halvlek rena bjudningen. Johan Elmander chansade med en hälspark i straffområdet. Men där fanns ingen medspelare i närheten. Däremot Quintans som bredsidade hem till Cengiz Bicer att skicka undan.

Han försökte.

Det gick inte så bra.

Den snedträffen snackar man inte bort och Durmaz stötte lätt in 2—0.

Roligare än så blev det inte.

Halvvägs in i andra halvlek kände sig förbundskaptenen Erik Hamrén så pass säker på de tre poängen att han lät Branimir Hrgota (in för Emil Forsberg) få spela de sista 25 minuterna. Trots motståndet valde Hamrén veteranen Elmander som central anfallare i stället för att ge 21-åringen chansen i hans första landskamp från start.

Nickade utanför

Sedan han debuterade mot Grekland vintern 2002 har Elmander svettats tusentals liter och förmodligen sprungit ett varv runt jorden för Sverige.

För det ska han ha all respekt och beundran. Elmander har i alla lägen gjort sitt yttersta, men han tillhör inte framtiden i svensk landslagsfotboll. Den kanske inte alls heter Branimir Hrgota, men borde inte talangen från Borussia Mönchengladbach fått ge en ordentlig vink om hur det är med den saken?

Tillfället var hur som helst utmärkt. Nu fick Hrgota dryga tio minuter som offensiv spets och en rejäl chans, när han nickade Martin Olssons inlägg utanför. Och han spelade fram Nabil Bahoui till en annan.

Till Montenegro i Podgorica 15 november och årets sista EM-kval lär Zlatan Ibrahimovic vara tillbaka.

Publicerad 2014-10-12 kl 21:22