TV: Zlatan tvåmålsskytt - men Ronaldo var hetare

Till tidigare bragder, mirakel och underverk kunde den här ha lagts.
Sverige-Portugal, 19 november 2013.
Vändningen. VM.
Sedan kom Cristiano Ronaldo och spräckte en dröm.

Portugal spelar VM i Brasilien i sommar efter 3-2 (0-0)-segern på Friends och totalt 4-2 i playoff. Ronaldo gjorde samtliga fyra.
Men kan vi någonsin glömma den varma stråle av hopp som Zlatan Ibrahimovic skänkte när han stänkte in 2-1 med knappa 20 minuter kvar?
Ett mål till hade räckt.
Ett sketet mål till.
Men det blir sällan som man tänkt sig och Ronaldo sköt brutalt sönder förbundskaptenen Erik Hamréns dröm om en resa till Sydamerika.

Räcker inte hela vägen

Det fanns inget att skylla på när allt stod på spel. Den tidigare så kritiserade publiken gav allt. Stämningen var elektrisk. En mäktig ljudvåg bar fram laget på ett sätt som vi tidigare bara upplevt i Berlin, Dortmund, Kiev eller andra VM- och EM-arenor.

Det var bära eller brista. Hopp och frustration. Men sanningen är som den är. Det här svenska landslaget räcker nästan, men inte hela vägen.
Första och enda avslutet i första halvlek kom i 45:e minuten, en svår halvvolley över sedan Mikael Lustig nickat ned Sebastian Larssons hörna.
Hamrén var tvungen att göra något. Rasmus Elm fick stanna kvar i omklädningsrummet och Anders Svensson - i 148:e och sista landskampen? - kampera med Källström centralt. Den riktigt stora chansen kom omgående. Ibrahimovic jobbade in bollen från kortlinjen, Larsson tog emot och sköt men Rui Patricio var vaken och parerade jättechansen.

Fem mål i andra

En minut senare drog Ronaldo i snöret till gardinen. Moutinho såg luckan mellan Martin Olsson och Mikael Antonsson. Ronaldo sprang i den. Olsson hängde inte med i diagonallöppningen och Isakssson var chanslös på det kliniska vänsterskottet.

40 minuter att göra tre mål, 40 minuter att tro och hoppas, 40 minuter att sätta allt på ett kort i en galen fotbollsmatch.
Ibrahimovic tryckte bort Bruno Alves, nickade in kvitteringen på Källströms hörna i 68:e. Minuten senare stupade Källström i straffområdet. Domaren Howard Webb varnade Källström för filmning. Men slutoffensiven var inledd. Två minuter senare var det betalt och kvitterat.
Ibrahimovic dunkade in 2-1 och hade inte taket varit av hade det lyft.
Men så mycket väsen för ingenting. Två snabba portugisiska kontringar senare och det var Zlatan Ibrahimovic 2, Cristiano Ronaldo 3.